Βραδιά για ... σινεφίλ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004

Σκηνή από την ταινία «Οσκαρ και Λουσίντα»
Την αισθηματική περιπέτεια εποχής «Οσκαρ και Λουσίντα», σε σκηνοθεσία Γκίλιαν Αρμστρονγκ, θα μεταδώσει απόψε στις 02.15 ο ΑΝΤΕΝΝΑ. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο, βραβευμένο με Πούλιτζερ, μυθιστόρημα του Πίτερ Κάρεϊ.

Μέσα του 18ου αιώνα, στη Νέα Νότια Ουαλία, η Λουσίντα, μια δυναμική νεαρή κοπέλα, που έχει μεγαλώσει στην αυστραλιανή παραμεθόριο, κληρονομεί ένα εργοστάσιο υαλικών. Απ' την άλλη, ο Οσκαρ έχει σπάσει τους δεσμούς με τον πουριτανό πατέρα του και έχει αποφασίσει να γίνει ιερέας της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Η Λουσίντα είναι πλούσια και γεμάτη αυτοπεποίθηση, ο Οσκαρ φτωχός και συνεσταλμένος. Ωστόσο, έχουν κάτι κοινό: τους αρέσουν τα τυχερά παιχνίδια... Παίζουν: Ρέιφ Φάινς, Κέιτ Μπλάνσετ, Τομ Γουίλκινσον, Κιάραν Χιντς.

Από τη «Βουλή - Τηλεόραση» θα παρακολουθήσουμε το σοφιστικέ σινεφίλ δράμα «Ο θείος μου απ' την Αμερική», σε σκηνοθεσία Αλέν Ρενέ.

Ο Ρενέ χρησιμοποιεί σαν μοντέλο της ταινίας τη θεωρία του Γάλλου βιολόγου Λαμπορί για τη δομή του εγκεφάλου και προσπαθεί να την αποδείξει με εικόνες. Ετσι, λοιπόν, παρουσιάζει στην ταινία έναν καθηγητή, ο οποίος προσπαθεί να αποδείξει ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά εξαρτάται από τις ενστικτώδεις παρορμήσεις. Η ταινία αυτή μπορεί να θεωρηθεί σταθμός όχι μόνο στο έργο του, αλλά και σ' ολόκληρη την ιστορία του κινηματογράφου, γιατί επιχειρεί να θέσει την εικόνα σε μια λειτουργία όχι αφηγηματική των συναισθημάτων και των ανθρώπινων καταστάσεων, αλλά να της δώσει μια διάσταση αυστηρού αποδεικτικού επιστημονικού λόγου. Και αυτό γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε η ταινία παύει να είναι αφήγημα και γίνεται δοκίμιο.

Πρωταγωνιστούν: Ζεράρ Ντεπαρτιέ, Νικόλ Γκαρσία, Ροζέ Πιερ, Νέλι Μπορζό, Φιλίπ Λοντεμπάχ, Ανρί Λαμπορί («Βουλή - Τηλεόραση», 22.00).