ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης

Απανωτές υπουργικές αποφάσεις για συμβάσεις με τις επιχειρηματικές μονάδες υγείας, για να καλυφθούν οι ανάγκες που προκαλεί η περιοριστική πολιτική των κυβερνήσεων που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κρεβατιών εντατικής θεραπείας

Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004

Αυτή τη στιγμή δε λειτουργούν 120 έτοιμα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι απ' το τύπωμα της υπουργικής απόφασης για τον «καθορισμό νοσηλίων Νεογνικών Μονάδων σε Ιδιωτικές κλινικές με πακέτο νοσηλείας» και ήδη το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να υπογράψει σύμβαση με το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» για την κάλυψη των αναγκών σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η κυβέρνηση πατά σε υπαρκτές και δραματικές ελλείψεις που προκαλούν οι περιοριστικές πολιτικές που δεν επιτρέπουν αφ' ενός την ανάπτυξη και αφ' ετέρου τη λειτουργία κρεβατιών ΜΕΘ. Μάλιστα αυτή τη στιγμή υπάρχουν πανέτοιμα 120 κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία για να λειτουργήσουν χρειάζονται 360 νοσηλεύτριες.

Ετσι η κυβέρνηση εμφανίζεται ως «ευεργέτης» καθώς απαλλάσσει στη δύσκολη στιγμή αυτόν που βρίσκεται στην ανάγκη για ένα κρεβάτι ΜΕΘ αλλά χρεώνει στην ουσία τα ασφαλιστικά ταμεία με αυξήσεις πάνω από 60% για τα νοσήλια στις Μονάδες Νεογνών. Στα δημόσια μαιευτήρια «Αλεξάνδρα» και «Ελενα» υπάρχουν αναπτυγμένες 95 κλίνες νεογνών ενώ τα δυο ιδιωτικά μαιευτήρια «Ιασώ» και «Μητέρα» διαθέτουν συνολικά γύρω στις 100 κλίνες εντατικής. Στα δημόσια μαιευτήρια, τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν 187,82 ευρώ τη μέρα στις Μονάδες Νεογνών ενώ στα ιδιωτικά μαιευτήρια το ημερήσιο κόστος φτάνει τα 1.000 ευρώ. Τα πρόωρα στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 3.000 και χρήζουν νοσηλείας στις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, καθώς οι ΜΕΘ των νεογνών στα δημόσια νοσοκομεία δεν επαρκούν. Χτες λόγου χάρη ήταν στην αναμονή για ΜΕΘ σε δημόσιο νοσοκομείο 76 νεογνά.

Ετσι οι γονείς αναγκάζονται να καταβάλλουν απ' την τσέπη τους το τεράστιο κόστος των 1.000 ευρώ και στη συνέχεια να διεκδικήσουν τη δαπάνη δικαστικά και εντόκως απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με στοιχεία των ιδιωτικών κλινικών - που τα αποδέχτηκε το υπουργείο Υγείας - ο μέσος όρος των εξόδων που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία - μετά τις δικαστικές αποφάσεις - είναι 480 ευρώ τη μέρα.

Ετσι οι συναρμόδιοι υφυπουργοί Οικονομίας Π. Δούκας, Απασχόλησης Ν. Αγγελόπουλος και Υγείας Θ. Γιαννόπουλος εξέδωσαν κοινή απόφαση για τα νοσήλια (ΦΕΚ Τεύχος Β΄ Αρ. Φύλλου 1892/21.12.2004) στις Νεογνικές Μονάδες των ιδιωτικών κλινικών που προβλέπει:

Οπως δήλωσε χτες ο Θ. Γιαννόπουλος, το υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής σύμβασης με το «Ερρίκος Ντυνάν» για τη χρησιμοποίηση των κρεβατιών ΜΕΘ (έχει αναπτυγμένα 38 και μπορεί να αναπτύξει και άλλα 14) ώστε να αντιμετωπιστούν οι καθημερινές ανάγκες. (Χτες λόγου χάρη υπήρχαν 23 κλήσεις για κρεβάτι ΜΕΘ).

Εδώ η εκχώρηση προς το επιχειρηματικό κεφάλαιο είναι ακόμα πιο προκλητική καθώς αυτή τη στιγμή δε λειτουργούν 120 έτοιμα κρεβάτια ΜΕΘ γιατί χρειάζεται η πρόσληψη 360 νοσηλευτριών. Οι επιχειρήσεις υγείας έχουν συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά περιορίζονται σε τρία το πολύ κρεβάτια ΜΕΘ, όπως εξήγησε ο Θ. Γιαννόπουλος. Με τη νέα σύμβαση, που επεξεργάζεται ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, θα μπορούν να καλυφθούν όλα τα επί πλέον κρεβάτια με το κρατικό τιμολόγιο - δηλαδή 158,47 ευρώ τη μέρα.