ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ
Στο δρόμο που χάραξε ο Λαμπράκης
Παρασκευή 12 Μάη 2000

Από τη περυσινή Μαραθώνεια Πορεία
Οι πολύμορφες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Επιτροπές Ειρήνης, αλλά και πλήθος άλλων μαζικών φορέων, στα πλαίσια του 22ου Δεκαημέρου Ειρήνης, κορυφώνονται την ερχόμενη Κυριακή με τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, προς τιμήν του μάρτυρα της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Οι φιλειρηνιστές του Λεκανοπεδίου θα πορευτούν για μια ακόμα χρονιά στο δρόμο που χάραξε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, όταν 37 χρόνια πριν, στις 21 Απρίλη του 1963, ξεκινούσε από τον τύμβο του Μαραθώνα με προορισμό την Πνύκα, αγνοώντας την απαγόρευση της κυβέρνησης της ΕΡΕ.

Το 22ο Δεκαήμερο Ειρήνης μπορεί να «κλείνει» με τη Μαραθώνια Πορεία, ωστόσο το φιλειρηνικό κίνημα παραμένει σε «θέση μάχης». Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, ο Μάης έχει ανακηρυχτεί από την ΕΕΔΥΕ μήνας αντιιμπεριαλιστικής δράσης και στη διάρκειά του θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις, όπως αποκλεισμοί ΝΑΤΟικών βάσεων, παλλαϊκά συλλαλητήρια κ. ά., αλλά και πολιτιστικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Σε ό,τι αφορά στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, αυτή θα ξεκινήσει την Κυριακή, στις 8 το πρωί, από τον Τύμβο του Μαραθώνα και θα καταλήξει στην πλατεία Συντάγματος στις 7.30 το βράδυ. Μέχρι στιγμής οι δηλώσεις συμμετοχής δείχνουν πως η φετινή πορεία θα είναι μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων. Την αισιοδοξία αυτή εκφράζουν οι φιλειρηνικές οργανώσεις της Αθήνας και του Πειραιά, συμπληρώνοντας πως ενισχύεται από τη συμμετοχή στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αλλά και τη συμμετοχή του ελληνικού λαού στις μεγαλειώδεις αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος απ' αφορμή των δραματικών εξελίξεων στη Βαλκανική.

Οδηγίες για τους οδοιπόρους

Χρήσιμες οδηγίες για τους ειρηνοδρόμους περιλαμβάνει η ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Σύμφωνα λοιπόν με την Επιτροπή οι οδοιπόροι θα πρέπει:

- Να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.

- Να φορούν καπέλο (σε περίπτωση ηλιοφάνειας) για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο - προς αποφυγή εγκαυμάτων - γυμνά χέρια και πόδια.

- Να πίνουν άφθονο νερό συχνά για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Τέλος, όσοι έχουν προβλήματα υγείας, θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο Σύνταγμα.