ΠΚΣ ΑΣΟΕΕ
«Δυναμώστε τις άμυνές σας»
Παρασκευή 12 Μάη 2000

Από τη χτεσινή πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στην ΑΣΟΕΕ
Ενα από τα πιο επίκαιρα θέματα, με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι στην καθημερινότητα μας, «το life style και η επίδρασή του στη ζωή και τον τρόπο σκέψης μας», ήταν το αντικείμενο της εκδήλωσης - συζήτησης, που έγινε χτες το μεσημέρι στην ΑΣΟΕΕ, με πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας της σχολής. Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και δημοσιογράφος και ο Ισίδωρος Σταμούλης, ηθοποιός και επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Υμηττού».

Για το τι ακριβώς είναι life style, η Λιάνα Κανέλλη υπογράμμισε: «Είναι η μάχη των εντυπώσεων, της εξωτερικής γλώσσας και όχι της εσωτερικής. Πρόκειται για ακόμα μια παγίδα, επειδή προσπαθεί μέσα από τη μαζικότητα της αγοράς και από την πτώση των αξιών να δημιουργεί πλασματικές ανάγκες. Αντίσταση δε θα κάνεις σε σλογκανάκια του τύπου "πάμε πλατεία", αλλά στην ανάγκη να δημιουργηθούν πλατείες αντί για μεγαθήρια».

«Χρειάζεται ιδεολογία για να επικρατήσει το life style. Η μαζικότητα των μέσων ενημέρωσης, σε συνδυασμό με τη διαφήμιση, το ανήγαγε σε ιδεολογία. Ιδεολογία για το πως πρέπει να σκέφτεσαι, να καπνίζεις, να κινείσαι και να ντύνεσαι. Χωρίς μαζικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς φύση αγέλης, χωρίς αγορά, το life style δε θα μπορούσε να αντέξει. Ουσιαστικά στηρίζεται στην εξάπλωση των μέσων ενημέρωσης και αποσκοπεί στη δημιουργία ακόμα περισσότερων πλασματικών αναγκών και θέσεων», κατέληξε η βουλευτής του ΚΚΕ.

«Προσπαθούν να μας πείσουν να δώσουμε αξία σε πράγματα φθηνά», τόνισε ο Ισίδωρος Σταμούλης. Μιλώντας ειδικά για το χώρο του θεάτρου, είπε πως «σήμερα είναι λίγοι οι ηθοποιοί που "ανατριχιάζουν" με κάποιο ρόλο, που ενδιαφέρονται για την ποιότητα δουλιάς τους. Αρκούνται στο να βγάλουν χρήματα, να γίνουν αστέρες της τηλεόρασης. Μας καθορίζεται ο τρόπος ζωής, οι επιλογές μας από όλο αυτό που ονομάζεται life style. Το θέμα είναι πολιτικό και εμείς πρέπει να ενισχύσουμε τις άμυνες και τις αντιστάσεις μας», κατέληξε ο Ι. Σταμούλης.

Στο ερώτημα ενός φοιτητή, αν είναι εύκολο να αντισταθείς και με ποιους τρόπους, η Λιάνα Κανέλλη τόνισε: «Να αντισταθείς σε πράγματα που δε γουστάρεις και να αρνείσαι να μπεις στην αγέλη. Αν εσύ έχεις διαφορετικές επιλογές χρειάζεται πολύ πείσμα, αλληλεγγύη, αλλά και επικοινωνία για να προσελκύσεις τον άλλον, να έρθει πιο κοντά στις ιδέες σου. Η αντίθεση θέλει κόπο και δράση, δεν πρέπει να απομονωθείς, γιατί την ιστορία πρέπει να τη γράφουν οι παρέες και όχι οι χρήσιμες πληροφορίες του διαδικτύου».