Γλυκές γεύσεις
Κυριακή 16 Γενάρη 2005

Καλές οι γιορτές που πέρασαν με τα περίτεχνα γλυκά τους, καλές και οι καθημερινές μας συνήθειες που κάπου τις έχουμε νοσταλγήσει. Επιστροφή λοιπόν στην καθημερινότητα, επιστροφή στην κοινή, καθημερινή μαρμελάδα. Να ετοιμάσουμε μια μαρμελάδα πορτοκάλι; Θα διαλέξουμε πορτοκάλια με χονδρή φλούδα. Θα τα τρίψουμε σε ψιλό τρίφτη για να φύγει η εσωτερική φλούδα και θα τα χαράξουμε κατά μήκος σε 5-6 λουρίδες. Θα βγάλουμε τις φλούδες. Ετσι όπως είναι «γυμνά» θα τα βάλουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν με ελάχιστο νερό, τόσο όσο χρειάζεται να μαλακώσουν και να λιώσουν στο τρύπημα με το πιρούνι. Επειτα, θα τα περάσουμε από σήτα και θα μετρήσουμε τον πολτό με το φλιτζάνι του τσαγιού. Υπολογίζουμε ίση ποσότητα ζάχαρης. Θα βάλουμε τον πολτό και τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα και θα τα αφήσουμε να βράσουν μαζί έτσι ώστε να δέσει η μαρμελάδα. Οσο αυτά ετοιμάζονται εμείς βράζουμε το ένα τρίτο από τις φλούδες που τις έχουμε κόψει σε μικρά φετάκια. Θα τα στραγγίσουμε και θα τα ρίξουμε στη μαρμελάδα και θα τα αφήσουμε να πάρουν κι αυτά μερικές βράσεις.. Θα την κατεβάσουμε από τη φωτιά, θα την αφήσουμε να κρυώσει και μετά, αφού την τοποθετήσουμε σε βάζα, θα τη βάλουμε μέσα στο ψυγείο. Αν δεν πετύχει, τι να σας πω; Ας την αγοράσουμε από το μπακάλη όπως κάνουμε συνήθως... Καθημερινώς...