Μνήμες αγωνιστών
Τετάρτη 12 Γενάρη 2005

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ
***

Φωτο

Στις 9.7.2004 έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής, κομμουνιστής ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΞΥΛΑΚΗΣ. Γεννήθηκε το 1917 στη Θεσσαλονίκη, οργανώθηκε και έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1936, σε ηλικία 19 ετών. Πήρε μέρος στην ΕΑ 41-44 με το βαθμό του Λοχαγού του ΕΛΑΣ. Φυλακίστηκε από τα στρατεύματα κατοχής στις φυλακές Π. Μελά, σαν σαμποτέρ. Μετά τη Βάρκιζα συλλαμβάνεται και κλείνεται στις φυλακές Γεντί Κουλέ. Το 1947 μετατέθηκε στην Αθήνα κρατούμενος, με το πλοίο «Χειμάρα» το οποίο ναυάγησε. Κολυμπώντας βγήκε στη στεριά όπου, ύστερα από λίγο καιρό, ξανασυλλαμβάνεται και στέλνεται στη Μακρόνησο. Με τη μεταπολίτευση οργανώνεται στην ΚΟΒ ΠΑΠΑΦΗ-ΔΟΞΑ παραμένοντας μέλος μέχρι το θάνατό του.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Μαγδαληνή και τα παιδιά του Μιχάλης και Κατερίνα και η ΚΟΒ ΠΑΠΑΦΗ-ΔΟΞΑ προσφέρουν 80 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

Φωτο 4

Στη μνήμη των αγαπημένων μας γονιών ΚΑΡΟΛΙΔΗ ΣΥΜΕΩΝ και ΜΑΡΙΑΣ, της συντρόφισσάς μου ΠΙΠΙΝΑΣ, της αδελφής μας ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ, καθώς και του ΜΙΧΑΗΛ ΜΟΥΧΛΑ και της γυναίκας του ΖΩΗΣ ΜΟΥΧΛΑ και σε όλους όσοι αγωνίστηκαν για τη δικαιοσύνη και το σοσιαλισμό, για μια περήφανη Ελλάδα, προσφέρουμε 80 ευρώ για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, 20 ευρώ για τον «Ριζοσπάστη» μέσω ΚΟΒ Πολίχνης.

Τα παιδιά τους: Θανάσης, Σοφία, Κατίνα, Δημήτρης, Αναστάσιος καθώς και τα εγγόνια τους.

***

φώτο

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μου συζύγου ΜΑΡΙΚΑΣ ΣΑΚΕΤΑ, προσφέρω για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ 50 ευρώ στην ΚΟΒ Καλλιθέας και 50 ευρώ στην ΚΟΒ Ρετζικίου Θεσσαλονίκης.

Βασίλης Σακέτας

***

Φωτ.

Η Αφροδίτη Μπαγγέα και τα παιδιά της Γεώργιος και Τριανταφυλλιά στη μνήμη του αγωνιστή της ΕΑ ΜΠΑΓΓΕΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ αλλά και των αδελφών του Νίκου, Γεώργιου, Ηλία, Γιάννη, Αντώνη, Βασίλη Μπαγγέα προσφέρουν 100 ευρώ στην ΚΟΒ Βατάν της Κατερίνης.

ΑΝΝΑ ΠΟΛΥΑΝΙΔΗ
***

φωτο 2

Στη μνήμη των γονιών μας: ΑΔΑΜΙΔΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ και ΠΟΛΝΑΚΙΔΗ ΜΙΧΑΗΛ και ΘΕΟΔΩΡΑΣ, του αδελφού μας ΜΙΧΑΗΛ ΑΔΑΜΙΔΗ (Φωτογραφία), μαχητή του ΔΣΕ, και της αδελφής μας ΑΝΝΑΣ ΠΟΛΝΑΚΙΔΟΥ (Φωτογραφία), μαχήτριας του ΔΣΕ, που σκοτώθηκαν στα βουνά Κρούσια και Κεδρύλλια. Και της ανιψιάς μας ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΠΟΛΝΑΚΙΔΟΥ, που έφυγε σε τροχαίο πριν οχτώ μήνες, προσφέρουμε 200 ευρώ για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Προχώματος Θεσσαλονίκης.

Αντώνιος Πολνακίδης - Θεοδώρα Αδαμίδου

***

Δυόμισι χρόνια ήμουν αντάρτης στον ΕΛΑΣ και στην υποδειγματική της ΕΠΟΝ του 3ου Τάγματος του 34 συντάγματος της 2ης Μεραρχίας με έδρα την Αρβανίτσα Ελικώνα Λιβαδειάς, με το ψευδώνυμο Πέτρος. Τα αναφέρω γιατί επιθυμώ, αν κάποιος από τους συναγωνιστές στην υποδειγματική της ΕΠΟΝ, το διαβάσει να μου τηλεφωνήσει να μάθω νέα τους (το τηλέφωνό μου είναι: 210/2774415-Ν. Ιωνία, Αθήνα). Για όσους από την ομάδα μας έχουν σκοτωθεί ή τους άλλους που έπεσαν για την Πατρίδα, στη μνήμη τους προσφέρω για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ν. Ιωνίας και με την ευχή να πάνε όλα καλά.

Αλέκος Αγγελινάκης

***

Φωτο 2

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΤΙΔΗ και του αδελφού μου (ΜΙΧΑ) ΜΙΧΑΛΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ, για το 17ο Συνέδριο προσφέρω 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ροτόντας, και 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 20 ευρώ στην ΚΝΕ.

Χιονία Κουρτίδου

***

Στη μνήμη της αδελφής μου ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ ΜΠΕΛΑΗ, από το Πολύφυτο Κοζάνης, μαχήτριας του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε το 1948 στο Γράμμο, και του κουνιάδου μου ΕΥΘΥΜΗ ΤΣΟΛΑΚΗ, από τη Μαυροπηγή Κοζάνης, μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στον Γράμμο το 1949, και προς τιμή του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ προσφέρω 65 ευρώ στο Κόμμα, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.

ΜΙΧΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
Δημήτρης Μπελαής

***

Στη μνήμη του αγωνιστή ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΟΨΙΔΗ που έφυγε από τη ζωή στις 16.11.2004, και στη μνήμη όλων των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, ο Δημήτρης Ζώτος από τη Βρυσούλα Ιωαννίνων προσφέρει 30 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Βουτσαρά.

***

Στη μνήμη του ΜΑΝΩΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ, μέλους της ΚΟΒ Μαλαγαρδή Κορυδαλλού, ο Δημήτρης και ο Αλέξης Βρύσαλης προσφέρουν το ποσό των 100 ευρώ προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

***

φωτο

Στη μνήμη του ΠΕΡΙΚΛΗ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ (καπετάν Γιώργη) και του αδελφού του ΚΩΣΤΑ, ο κουνιάδος τους, Κυριάκος Ιωαννίδης, προσφέρει για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ στην ΚΟ Κιλκίς 50 ευρώ. Ο Περικλής στην κατοχή ήταν διοικητής του 13ου τάγματος του ΕΛΑΣ και στον Εμφύλιο ταγματάρχης του ΔΣΕ.

***

φωτο

Στη μνήμη του πατέρα μου ΠΑΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ, της μητέρας μου, ΚΑΤΙΝΑΣ, του αδελφού μου, ΝΙΚΟΥ και της γιαγιάς μου ΑΝΑΤΟΛΗΣ από την Κορομηλιά, προσφέρω 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, στην ΚΟΒ Π. Αγιονερίου Κιλκίς.

Ηλίας Νικολαΐδης

***

Φωτο

Στις 8 Γενάρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια που έφυγε από κοντά μας ο αγαπητός σύζυγός μου ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ. Στη μνήμη του προσφέρω 200 ευρώ, 100 στην ΚΟΒ Ανω Ηλιούπολης.

Η σύζυγός του, Θεοπίστη Δημητριάδου

***

φωτο

Στη μνήμη του μαχητή του ΔΣΕ, ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΛΠΑΖΙΔΗ.

Πήρε άξαφνη απόφαση και έκοψε το νήμα/η Ατροπος τον άτρομο αντάρτη σημαδεύει/Θανάτου μαυροσημαδία. Με πένθιμο το βήμα,/ πόνος που τρώει τα σωθικά, στη μαύρη γη κηδεύει.

Αντάρτικο λυπητερό ζυγιέται στον αγέρα,/σκορπάει ολούθε απλώνοντας το θλιβερό μαντάτο./Μ' αχούς της μάχης, τουφεκιές, αίματα και φοβέρα/ εγείρονται, σιμώνουνε οι φίλοι σου από κάτω, να σε δεχτούνε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ
Στρώνουνε το γιορτινό τραπέζι / κι όπως διαβαίνεις και περνάς στη νιότη την αιώνια/-που αρρώστια, πόνο, θάνατο γελώντας περιπαίζει-/ στέλνουν του Χάρου κάλεσμα στα μαρμαρένια αλώνια.

Η γυναίκα και η κόρη του

***

φωτο

Στις 11 Δεκεμβρίου έκλεισαν 40 ημέρες από το θάνατο του αδερφού μας, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ του Παναγιώτη και της Μαρίας, ο οποίος ζούσε στη Βουδαπέστη στην Ουγγαρία. Γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1935 στο χωριό Δωροθέας του Νομού Πέλλας, από γονείς πρόσφυγες από τη Μ. Ασία. Ο πατέρας του πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και το ΔΣΕ και σκοτώθηκε στο Βίτσι το 1949. Η μητέρα πέθανε στη Βουδαπέστη το 1965. Ο Κώστας με τα δυο του αδέλφια Δημήτριο και Δάφνη ακολούθησαν το δρόμο χιλιάδων Ελληνόπουλων κι έτσι βρέθηκε στην Ουγγαρία, στη Βουδαπέστη το 1948. Το 1956 παντρεύτηκε με την Ουγγαρέζα Μαρία Σίμον, δημιούργησε οικογένεια, μια κόρη και δυο εγγόνια τα οποία λάτρευε. Η ελληνική κυβέρνηση το 1966 αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια από όλη την οικογένειά του, από τους χρόνια πριν πεθαμένους γονείς του και από τα τρία αδέλφια του και μέχρι το θάνατό του δεν την απόχτησε. Εφυγε με τον καημό αυτό. Στη μνήμη του και στη μνήμη των γονιών μας, ο αδελφός του, Δημήτρης και η σύζυγός του Αθανασία Λαμπροπούλου προσφέρουν στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 100 ευρώ στην ΚΟΒ Μακρυγιάλου Κατερίνης.

***

φωτο

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού, ΑΛΕΚΟΥ ΣΙΩΤΗ, προσφέρουμε 200 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, που όσο ζούσε αγάπησε και αγωνίστηκε. Ηταν μέλος του ΚΚΕ στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης μέχρι το θάνατό του.

Οικογένεια Σιώτη

***

φωτο

Στην άσβεστη μνήμη του αγωνιστή, Ακροναυπλιώτη, κομμουνιστή ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΡΑΛΗ και για την επιτυχία του 17ου Συνεδρίου του Κόμματός του, προσφέρουμε μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου 50 ευρώ. Η γυναίκα του, Καίτη, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
***

φωτο

Στις 2 Ιανουαρίου 2005 κλείνει ένας χρόνος από τότε που έφυγε η ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΟΥΦΗ. Στη μνήμη της, η κόρη της Μίρκα προσφέρει το ποσό των 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Πολυγώνου και προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.



ΣΑΚΕΤΤΑ ΜΑΡΙΚΑ


ΒΑΡΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ


ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΝΙΚΟΣ


ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ


ΕΥΤΥΧΙΑ χήρα Παύλου ΚΟΥΦΗ