Τα ... χαμογελαστά
Πέμπτη 13 Γενάρη 2005

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΛΟ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ήταν η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Οδ.α Κυριακόπουλο, και βέβαια έχουν πολλούς λόγους να χαίρονται.

Ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων μάλλον ...πάρτι πρέπει να κάνει με τον πρόσφατο «αναπτυξιακό» νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και τη θεσμοθέτηση του ακόμη περισσότερο απλόχερου μοιράσματος των επιδοτήσεων στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Οσο για τον υπουργό Οικονομίας, πάντα ...χαίρεται όταν είναι ευχαριστημένοι οι βιομήχανοι.

Πάντως, όπως δήλωσαν μετά τη συνάντηση, το θέμα που τους απασχόλησε ήταν η ...πορεία της «εθνικής οικονομίας». Μόνο που αυτός ο όρος ποικίλλει, ανάλογα με το πώς τον αντιλαμβάνεται ο καθένας.

Η συνάντηση, πάντως, θα επαναληφθεί και σίγουρα θα έχουν πολλά να συζητήσουν. Οπως όλοι γνωρίζουν, ο ΣΕΒ ποτέ δεν παύει να ζητά και να απαιτεί, και σπανίως οι απαιτήσεις του δεν εισακούονται.

ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕ ότι δεν έχουμε καταλάβει επαρκώς το ...γιατί δεν ταιριάζει η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως επαναλαμβάνουν μονότονα οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι.

Να υποθέσουμε ότι τόσο η ΕΕ, ως οργανισμός, όπως και αρκετά κράτη-μέλη της ουδέποτε έχουν προκαλέσει άλλο κυρίαρχο κράτος και υπερασπίζονται με συνέπεια τις αρχές της διεθνούς ειρήνης και της μη επέμβασης σε άλλες χώρες; (Απ' όσα θυμούμαστε, έχουν βομβαρδίσει στο πρόσφατο παρελθόν και τη Γιουγκοσλαβία, και το Αφγανιστάν, και το Ιράκ...).

Ας μην ταλαιπωρούμε όμως περισσότερο τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης που προσπαθούν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα με ρητορείες περί «ευρωπαϊκών αρχών» και «ευρω-προστασίας» της εθνικής κυριαρχίας.

Κι ας έχουμε πάντα υπόψη μας ότι η ιμπεριαλιστική πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» συνήθως έχει πολλούς και διάφορους στόχους. Ανάμεσα στους τελευταίους και πέρα από την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων των «μεγάλων δυνάμεων» συμπεριλαμβάνεται συνήθως και η πώληση οπλικών συστημάτων...



Παπαγεωργίου Βασίλης