ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντείνονται οι ισραηλινές πιέσεις
Πέμπτη 13 Γενάρη 2005

Associated Press

Ισραηλινό τανκ καταστρέφει σπίτια Παλαιστινίων
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σαν να μην άλλαξε τίποτε απολύτως, μετά το πέρας των παλαιστινιακών εκλογών, κυλούν οι ημέρες στα παλαιστινιακά εδάφη, με τον ισραηλινό στρατό να συλλαμβάνει ή να σκοτώνει Παλαιστινίους μαχητές και τις επιθέσεις κατά εποικισμών να συνεχίζονται. Παράλλήλα, κλιμακώνονται σταδιακά οι ισραηλινές πιέσεις προς τον νέο Πρόεδρο Αμπάς να προχωρήσει σε καταστολή των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Επίθεση στον εποικισμό Μόραγκ, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, πραγματοποίησαν χτες 2 Παλαιστίνιοι μαχητές. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό από την επίθεση σκοτώθηκε 1 έποικος και τραυματίστηκαν 3 Ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ από τα ισραηλινά πυρά έπεσαν νεκροί και οι 2 Παλαιστίνιοι ένοπλοι. Σύμφωνα με την εκδοχή της οργάνωσης «Τζιχάντ», που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, τα 2 μέλη της κατάφεραν να διεισδύσουν μέσα στον εποικισμό και να σκοτώσουν 2 Ισραηλινούς στρατιώτες αλλά και να τραυματίσουν αρκετούς, πριν πέσουν νεκροί.

Νωρίτερα, Ισραηλινοί καταδρομείς υπό την κάλυψη ελικοπτέρων που έριχναν σποραδικά πυρά, εισήλθαν στην πόλη της Γάζας και συνέλαβαν 4 καταζητούμενους Παλαιστινίους. Το πρωί, στη Ραμάλα, 2 Παλαιστίνιοι, μέλη της «Χαμάς» κατά τον ισραηλινό στρατό, έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια σύντομης μάχης όταν περικυκλώθηκε το σπίτι όπου βρίσκονταν.

Στο μεταξύ, και ενώ ανακοινώθηκε ότι η ορκωμοσία του Μαχμούντ Αμπάς στην Προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής θα γίνει την Παρασκευή, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν, ήδη, αρχίσει να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις προς τη νέα παλαιστινιακή ηγεσία. Ο υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ επανέλαβε, για πολλοστή φορά, ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να δεχτεί «απλώς μια κατάπαυση του πυρός αλλά απαιτεί πλήρη αφοπλισμό των ενόπλων παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων», ενδεχόμενο που ο Μαχμούντ Αμπάς δεν έχει, καν, θίξει.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του ισραηλινού στρατού, Ααρόν Ζεεβί, εκτιμούσε ότι ο νέος Παλαιστίνιος Πρόεδρος δεν προτίθεται να αφοπλίσει τις ένοπλες οργανώσεις αλλά θα επιμείνει στην τακτική του διαλόγου προκειμένου να τις πείσει, όπως και την παλαιστινιακή κοινή γνώμη, για μια συμφωνία εκεχειρίας. Τέλος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και κυβερνητικές διαρροές, το Τελ Αβίβ ζητά από την Ουάσιγκτον να του χορηγήσει, εκτάκτως, 180 εκατομμύρια δολάρια, πέραν της ετήσιας βοήθειας, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή μεθοριακών φυλακίων κατά μήκος του διαχωριστικού τείχους στη Δυτική Οχθη.