ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Πώς να μην αποκτήσουν παιδιά...
Κυριακή 16 Γενάρη 2005

Eurokinissi

Παιδικοί σταθμοί που πληρώνονται από τους γονείς - και στο μέλλον θα ακριβαίνουν συνεχώς - μερική απασχόληση, τετράωρα στα εμπορικά, η διεύρυνση του ωραρίου τους - που επαπειλείται - δουλιά με δελτία παροχής υπηρεσιών (χωρίς ασφάλιση από τον εργοδότη, ούτε άδειες, δώρα, ή αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης) ακόμα και «μαύρα λεφτά»...

Ολα αυτά είναι τα «κίνητρα» που προσφέρει το κράτος για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, προσφέροντας σαν εναλλακτική λύση την επιστροφή στο σπίτι και την εξάρτηση για τις νέες γυναίκες.

Ειδικότερα, οι δωρεάν κρατικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι διαχρονικό αίτημα του γυναικείου κινήματος, στο βαθμό που ανακουφίζει την εργαζόμενη γυναίκα από τους διπλούς και τριπλούς της ρόλους, σαν ένα κίνητρο για τη νέα γυναίκα να δημιουργήσει οικογένεια και να γεννήσει παιδιά.

Από το 2001, οπότε η ευθύνη για τους παιδικούς σταθμούς πέρασε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ελλειμματικούς πόρους, δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα στις λαϊκές οικογένειες που υποχρεώνονται, μαζί με τις άλλες οικονομικές δυσκολίες, να πληρώνουν και τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, που για 28 χρόνια αγωνίζεται για την αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας, αντιτίθεται κάθετα στο νέο κανονισμό που προτάθηκε από την ΚΕΔΚΕ (Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής) και προβάλλει τα ακόλουθα αιτήματα: