ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Χιονιάς σε όλη τη χώρα
Σάββατο 15 Γενάρη 2005

Eurokinissi

Προσοχή στις μετακινήσεις συνιστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες
Την επέλαση του χιονιά προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ότι πρέπει να αναμένουν οι κάτοικοι της χώρας τις επόμενες μέρες. Ο καιρός θα επιδεινωθεί ραγδαία από σήμερα, με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις, με τα αρμόδια κρατικά όργανα να δηλώνουν ότι είναι επικίνδυνο να προσπαθήσει κανείς να προβλέψει τον τόπο και το χρόνο στον οποίο θα εκδηλωθούν.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε Ηπειρο, Μακεδονία και Θράκη, κυρίως στα βορειανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα προβλέπεται να ενταθούν βαθμιαία στις ανατολικές και νότιες περιοχές και αναμένεται να χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας.

Χτες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλο, οπότε και διαπιστώθηκε επάρκεια σε μηχανοκίνητα μέσα από τους δήμους. Μέχρι χτες αργά το βράδυ οι Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών είχαν ολοκληρώσει την επιθεώρηση των σχετικών μέσων. Οπου οι δήμοι δε διαθέτουν αρκετά μέσα, θα ενισχυθούν με αντίστοιχα της πολιτείας. Σε εγρήγορση τέθηκε για τα επόμενα 24ωρα ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της επιδείνωσης του καιρού που αναμένεται από σήμερα, Σάββατο.

Τη σύσκεψη απασχόλησε ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων. Αποφασίστηκε η ανάπτυξη των μηχανισμών αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων, ιδιαίτερα στο εθνικό οδικό δίκτυο και σε δρόμους ιδιαίτερης σημασίας, να γίνεται δύο με τρεις ώρες πριν την εκδήλωσή τους με βάση τις προγνώσεις της ΕΜΥ, οι οποίες συνεχώς θα επικαιροποιούνται και θα διορθώνονται. Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Εσωτερικών, «αυτό που μας απασχολεί περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι οι προγνώσεις σε ό,τι αφορά τη χιονόπτωση και τον τόπο στον οποίο θα εκδηλωθεί», καθώς - όπως συμπλήρωσε - «για τη χιονόπτωση, ακόμα και 24 ώρες πριν, είναι επικίνδυνο να είναι κανένας πολύ βέβαιος για το τι ακριβώς θα συμβεί».

Οι πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ και σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία, θα υπάρξουν προληπτικές παρεμβάσεις από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όταν και εφόσον χρειαστεί.