Λ.ΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΡΕΑΣ
Προσπάθεια αποσταθεροποίησης και ανατροπής από τις ΗΠΑ
Κυριακή 23 Γενάρη 2005

Associated Press

Εκδηλώσεις για την επέτειο ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας
Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής βάζει στο στόχαστρό της μια χώρα με επικίνδυνο - γι' αυτήν - καθεστώς, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας...

Με έναν πρόσφατα ψηφισμένο νόμο, οι ΗΠΑ ουσιαστικά επιδιώκουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Βόρειας Κορέας. Η «Πράξη του 2004 για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα» ψηφίστηκε ομόφωνα στις 28 Σεπτέμβρη από τη Γερουσία των ΗΠΑ και λίγες μέρες αργότερα, στις 18 Οκτώβρη, εγκρίθηκε και από τον Πρόεδρο Μπους.

Τι προβλέπει ο νόμος

Συγκεκριμένα, ο νόμος ξεκάθαρα αναφέρει ότι θα δοθεί «ανθρωπιστική βοήθεια στους Βορειοκορεάτες μέσα στη χώρα τους», θα δοθούν «βοηθήματα σε ιδιωτικές, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ώστε να προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ανάπτυξη της οικονομίας της αγοράς στη Βόρεια Κορέα». Επιπλέον, τονίζεται ότι θα «αυξηθεί η διαθεσιμότητα για πληροφόρηση μέσα στη Βόρεια Κορέα» και θα χορηγηθεί «ανθρωπιστική ή νομική βοήθεια στους Βορειοκορεάτες που έχουν φύγει από τη Βόρεια Κορέα».

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα διοριστεί ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Β. Κορέα. Αυτός, όπως αναφέρει ο Λευκός Οίκος, αναμένεται να προχωρήσει σε συντονισμένες προσπάθειες για τη βελτίωση του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της Βόρειας Κορέας, μέσω συνομιλιών με αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας, διάλογο με πολυεθνείς οργανώσεις όπως τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση και διαβούλευση με μη κυβερνητικές ενδιαφερόμενες οργανώσεις με παρόμοια θέματα.


Associated Press

Από το Γραφείο του Κογκρέσου για τον Προϋπολογισμό υπολογίζεται ότι η διαδικασία αυτή θα στοιχίσει 69 εκατομμύρια δολάρια το 2005 και 464 εκατομμύρια δολάρια την περίοδο 2005 - 2009.

Οπως αναφέρεται, υπάρχουν μια σειρά από μεταναστευτικές προφυλάξεις και οφέλη στους Βορειοκορεάτες, που έχουν διωχτεί ποινικά από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, διατίθενται 100 εκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα, 20 εκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική ή νομική βοήθεια στους Βορειοκορεάτες που βρίσκονται έξω από τη χώρα χωρίς άδεια από την κυβέρνησή τους, 2 εκατομμύρια δολάρια για «χρηματική βοήθεια» σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, και 2 εκατομμύρια για την προώθηση πληροφοριών στη Βόρεια Κορέα.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό θέμα, ένα άρθρο του νομοσχεδίου αναφέρει ότι θα βελτιωθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για μετανάστευση από τους Βορειοκορεάτες που έχουν διωχτεί ποινικά από το καθεστώς. Σε ορισμένους απ' αυτούς θα επιτραπεί να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη παραμονή στις ΗΠΑ μετά από ένα χρόνο διαμονής τους. Επίσης, όσοι ήδη διαμένουν στις ΗΠΑ μπορούν να υποβάλλουν προστατευτικές αιτήσεις, ώστε να παραμείνουν και να συνεχίσουν να εργάζονται στις ΗΠΑ.

Τόσο οι επικριτές όσο και οι υποστηρικτές αυτού του νομοσχεδίου αναφέρουν πως στην ουσία δε στοχεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά η αποσταθεροποίηση και ακόμα και η ανατροπή της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας. Αυτό μπορεί κανείς να το συμπεράνει, αν λάβει υπόψη του ότι η χρηματοδότηση θα αφορά και τη λαθραία μεταφορά δεκτών ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων για ραδιόφωνα, ώστε να εκπέμπει το «Ράδιο Ελεύθερη Ασία» - ένας αντικομμουνιστικός, ελεγχόμενος από τις ΗΠΑ, σταθμός.

Associated Press

Μαθητική παρέλαση στη ΛΔ Κορέας
Ο νέος αυτός νόμος φέρνει τις ΗΠΑ σε αντίθεση με τα άλλα μέλη που παίρνουν μέρος στις συνομιλίες για το πυρηνικό ζήτημα της Κορέας, συμπεριλαμβάνοντας και το σύμμαχο των ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, αλλά και τους υπόλοιπους που, για τους δικούς τους λόγους, επιθυμούν μια επιστροφή στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Κορέας για μια δίκαιη απόφαση σχετικά με το πυρηνικό ζήτημα.

Αντιδράσεις από Νότια Κορέα

Ο συγκεκριμένος νόμος έρχεται σε μια στιγμή που υπάρχει αυξημένη επιθυμία τόσο από το λαό όσο και από το κυβερνών κόμμα «Ούρι» της Νότιας Κορέας για φιλικό διάλογο με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κορέα Τάιμς» (06/12), ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Ρο Μου-Χίουν, που έλαβε τη θέση αυτή ύστερα από δηλώσεις για ειρήνη με τον Βορρά και καλύτερες εργατικές πολιτικές, είπε πως ο Νότος δεν υποστηρίζει μια αλλαγή του καθεστώτος στο Βορρά. Σε μια άλλη εφημερίδα, τη «Γιονγκ Ανγκ Ντέιλι» είπε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες και κάποιες Δυτικές χώρες τρέφουν την ιδέα πως το σύστημα της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να καταρρεύσει.(...). Σε αντίθεση με αυτές τις Δυτικές χώρες, η Κίνα και η Νότια Κορέα δεν επιθυμούν να δουν την κατάρρευση της Βόρειας Κορέας».

Θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ως σημάδι ότι η Νότια Κορέα ελπίζει για ειρήνη με τη Βόρεια Κορέα το κοινό νομοσχέδιο που παρουσίασε το κυβερνών Κόμμα «Ούρι» και το «Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα» στις 6 Δεκέμβρη για την ακύρωση του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας, ένα από τα τελευταία ίχνη της στρατιωτικής δικτατορίας που έληξε στη δεκαετία του '80. Ο παλιός αυτός νόμος θεωρεί ως εγκληματικές ένα ευρύ φάσμα ενεργειών, συμπεριλαμβάνοντας και ενέργειες φιλίας με το Βορρά, θεωρώντας τες ως ενέργειες «συναλλαγής με τον εχθρό».

Ετσι, η «Πράξη του 2004 για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα» είναι παρόμοια με το νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι στις ΗΠΑ για τη «Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Βιετνάμ», με τα μέτρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για ανατροπή του καθεστώτος της Κούβας. Οπως φαίνεται, πρόκειται για ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις αυτών των χωρών, αλλά και άλλων, με το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και όλα αυτά, από μια χώρα γνωστή για τις παραβιάσεις της στον τομέα αυτόν, για τους παράνομους εργάτες που εκμεταλλεύεται, για τις δεκάδες χιλιάδες μικρά παιδιά που εργάζονται παράνομα, για τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την πείνα, την έλλειψη στέγης, ασφάλισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δουλιάς, και φυσικά για τους πολέμους που δημιουργεί με τις συνέπειές τους στους λαούς...


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ