Η ιστορία των εφόδων
Παρασκευή 21 Γενάρη 2005

Γρηγοριάδης Κώστας

Με συνοδεία επιλεγμένων τηλεοπτικών συνεργείων κάνει εφόδους στα νοσοκομεία ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης για να αποδείξει την επιτυχία του νέου συστήματος εφημεριών στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής, εμφανιζόμενος ως υπερασπιστής των φτωχών στην ώρα της ανάγκης.

Βέβαια αυτά στα λόγια, γιατί στην πράξη κρατά ακέραιη τη διατίμηση των υπηρεσιών Υγείας που είχε αρχίσει η κυβέρνηση της ΝΔ πριν 15 χρόνια και διεύρυναν με απλοχεριά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ με τα πρώτα νομοθετήματα, όπως αυτό για την Ανώνυμη Εταιρία στην Πολυκλινική και τις συμβάσεις με επιχειρηματίες για τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Με εφόδους στα νοσοκομεία είχε επιχειρήσει και πριν 15 χρόνια ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Γ. Σούρλας να επιβάλει ένα σύστημα εφημεριών που έχει πολλές ομοιότητες με το σημερινό του Ν. Κακλαμάνη. Τελικά οι έφοδοι δεν απέδωσαν και το μόνο που έμεινε - και διευρύνθηκε - ήταν η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας που μεταφράστηκε σε άγρια χαράτσια - είτε τα άτυπα («φακελάκια»), είτε τα νόμιμα, «ων ουκ έστι αριθμός» μόλις ο ασθενής περάσει την πόρτα του νοσοκομείου και τα πληρώνει είτε απ' την τσέπη του είτε μέσω του ασφαλιστικού ταμείου...