ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα
Παρασκευή 21 Γενάρη 2005

Την αντιδημοκρατική στάση του ΥΕΝ, η οποία συνεχίζεται με τις γνωστές αυταρχικές μεθόδους τρομοκρατίας των σπουδαστών, επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΝ Ασπροπύργου και τονίζει πως «πρέπει να αντιληφθούμε πως ο στόχος τους είναι η διάσπαση και ο εκφοβισμός του σπουδαστικού κινήματος».

Επειτα από αλλεπάλληλες συναντήσεις του ΥΕΝ με το ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών, αναφέρει η ανακοίνωση, προσπαθήσαμε βασιζόμενοι σε δημοκρατικές διαδικασίες να αποτρέψουμε την καταχώριση των απουσιών της κινητοποίησής μας στις 10 Δεκέμβρη 2004. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν, η κυβέρνηση μάς αγνόησε και τις καταχώρισε, θεωρώντας τες ως ένα ακόμα μέσο τρομοκρατίας των σπουδαστών και πιστεύει πως με τον τρόπο αυτό θα μας αποτρέψει από το βασικό μας στόχο, ο οποίος είναι η εναντίωσή μας στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Η απάντησή μας, επισημαίνει ο Σύλλογος Σπουδαστών, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη πως αν η στάση τους συνεχιστεί θα μας ξανασυναντήσουν έξω από το ΥΕΝ, πιο αποφασισμένους, πιο ενωμένους και πιο μαζικούς. Ο δρόμος έχει χαραχτεί και πρέπει να τον περπατήσουμε χωρίς κανένα δισταγμό. Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους που κινδυνεύουν, αλλά δεν τρομοκρατούμαστε από τις απειλές τους και συνεχίζουμε προς την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας για μια καλύτερη εκπαίδευση, για ένα καλύτερο αύριο με γνώση και δικαιώματα.

Στο πλευρό των σπουδαστών, στέκεται διαρκώς η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η οποία, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την απαράδεκτη, όπως χαρακτηρίζει, ενέργεια του ΥΕΝ να δώσει εντολή να πάρουν απουσίες οι σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου για τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο για την εκπαίδευση, επισημαίνοντας πως η γενικευμένη επίθεση του ΥΕΝ στο ναυτεργατικό κίνημα δεν αφήνει στο απυρόβλητο τη ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση και με μεθοδευμένες ενέργειες επιδιώκει την πλήρη υποβάθμισή της και, ταυτόχρονα, να την παραδώσει στα χέρια των ιδιωτών.

Παράλληλα, η ΠΕΜΕΝ απαιτεί την παραγραφή των απουσιών των σπουδαστών των ΑΕΝ Ασπροπύργου, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, καθώς και κάθε ανάλογη ενέργεια του ΥΕΝ, που βάζει φραγμό στις αγωνιστικές διαθέσεις των σπουδαστών.

Οι συναντήσεις της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ με εκπροσώπους των σπουδαστών των ΑΕΝ, αναφέρει η ανακοίνωση, ανέδειξαν τις μεθοδεύσεις του ΥΕΝ και τα κίνητρά του για τη διάλυση της ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, καθώς και την αναγκαιότητα του συντονισμού δράσης για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Απαιτούμε και διεκδικούμε, τονίζεται στην ανακοίνωση, αποκλειστικά δημόσια ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση για όλους τους ναυτεργάτες. Κατάργηση του Ν. 3153/2003 και της στρατοκρατίας, ένταξη των σχολών στο υπουργείο Παιδείας, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αναγνώριση και ισοτιμία των διπλωμάτων με αντίστοιχα της στεριάς. Κατάργηση των ιδιωτικών σχολών και της εναλλασσόμενης εκπαίδευσης. Η πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών να γίνεται με ευθύνη του ΥΕΝ και των εκπαιδευτικών συμβουλίων των ναυτικών σχολών. Προσαρμογή της ύλης στις σύγχρονες ανάγκες. Αύξηση του επιδόματος φοίτησης και ασφάλισης των μετεκπαιδευομένων στο ΝΑΤ με την κάλυψη από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΚΝΕ) και στέγαση των συναδέλφων στην Εστία Ναυτικών με αξιοπρεπείς όρους.