ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Εδώ και τώρα ... επανεξέταση του Ασφαλιστικού

Ελεγχος του κόστους των συντάξεων, επίσημος σφετερισμός των αποθεματικών των Ταμείων και περιορισμός της δημόσιας σύνταξης στο μίνιμουμ οι στρατηγικοί στόχοι, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ

Παρασκευή 21 Γενάρη 2005

«Αμεση επανεξέταση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας», επιχειρούν να καλλιεργήσουν οι βιομήχανοι
«Κλίμα 2001» για το Ασφαλιστικό επιχειρούν να καλλιεργήσουν οι βιομήχανοι και προσπαθούν και αυτοί, δίπλα στην κυβέρνηση, στην ΕΕ, στους τραπεζίτες και λοιπούς κολαούζους να κρατάνε ανοιχτό το αντιασφαλιστικό μέτωπο. Αυτή τη φορά, μέσω σχετικής μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και μόλις δυόμισι χρόνια από τον προηγούμενο αντιασφαλιστικό νόμο του ΠΑΣΟΚ, βάζουν ζήτημα και πάλι «άμεσης επανεξέτασης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας μας»!

Στη μελέτη που φέρει τον τίτλο «Ασφαλιστικό, Αποταμίευση και Ανάπτυξη: Μια Πρόταση Οικονομικής Λογικής» γίνεται καθαρό ότι οι βιομήχανοι επιδιώκουν τον «ανασχεδιασμό των ασφαλιστικών συστημάτων» και τον «έλεγχο του κόστους των συντάξεων». Με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα της περιόδου του ΠΑΣΟΚ 2001 - 2002, κινδυνολογούν και ως «μάντεις κακών» προβλέπουν ότι το κόστος των συντάξεων από το 12,6% του ΑΕΠ που ήταν το 2000 αναμένεται να αυξηθεί στο 19,6% το 2030 και στο 24,8% του ΑΕΠ το 2050.

Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη του ΙΟΒΕ προβάλλεται το Σύστημα των Τριών Πυλώνων, σύμφωνα με το οποίο στον πρώτο πυλώνα θα υπάγεται η δημόσια Ασφάλιση (κύρια σύνταξη), στο δεύτερο τα επικουρικά ταμεία και τα επαγγελματικά ταμεία που προωθούνται ήδη με βάση τον 3029 και στον τρίτο πυλώνα η ιδιωτική ασφάλιση.

Ο δεύτερος και ο τρίτος πυλώνας θα βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των ιδιωτών και μέσα από το σχήμα αυτό, μπαίνει ο στόχος τα αποθεματικά των Ταμείων να περάσουν στον έλεγχο και στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας. Αλλωστε, οι μελετητές δεν κρύβουν ότι η προώθηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και ο περιορισμός του αναδιανεμητικού χαρακτήρα μόνο στην κύρια σύνταξη, θα επιδράσει στην εγχώρια οικονομική ανάπτυξη στη συσσώρευση κεφαλαίων, στην ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και την ανταγωνιστικότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Υπογραμμίζουν, μάλιστα, πως ενώ υπάρχουν χώρες που η περιουσία των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών Ταμείων ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ τους, «η χώρα μας υστερεί απελπιστικά» με ποσοστό μόνο 4%, γεγονός που υποδεικνύει το μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης. Θα είχε, πάντως, ενδιαφέρον να μας πούνε οι μελετητές, πού πήγαν τα τεράστια αποθεματικά των Ταμείων των Ελλήνων εργαζομένων τον τελευταίο μισό αιώνα και ποιος λεηλάτησε την περιουσία τους...

Με δυο λόγια, στρατηγικός στόχος των βιομηχάνων είναι τα κεφάλαια που θα συσσωρεύονται στα Ταμεία να εξυπηρετούν τη συσσώρευση και τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεών τους. Οσο για τη σύνταξη των δημόσιων ταμείων, αυτή περιορίζεται σε ένα μίνιμουμ ποσό, μόνο και μόνο για να περιορίζεται ο «κοινωνικός αποκλεισμός»!

Ακραιφνής υποστηρικτής των στόχων των βιομηχάνων εμφανίστηκε στην παρουσίαση της μελέτης ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Κασσίμης, ο οποίος, αν και δήλωσε ότι «δεν είναι ειδικός», εντούτοις προεξόφλησε ότι το σημερινό σύστημα δεν αντέχει και καταφέρθηκε σε όσους «φωνάζουν "Μην πειράξετε το Ασφαλιστικό"»...

Ο πρώην υπουργός Εργασίας του ΠΑΣΟΚ Τ. Γιαννίτσης περιορίστηκε να σχολιάσει τη μελέτη και, ενώ έθεσε τις «αβεβαιότητες» του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, ταυτόχρονα υπογράμμισε τα σημεία που υπερτερεί του υφιστάμενου αναδιανεμητικού.