ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα επίθεση κατά σιιτών
Σάββατο 22 Γενάρη 2005

Associated Press

Κατοχικοί στρατιώτες γύρω από όχημα που χρησιμοποιήθηκε σε βομβιστική επίθεση
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές, οι αντικατοχικές επιθέσεις αλλά και οι επιθέσεις κατά σιιτικών στόχων πληθαίνουν στο Ιράκ, σε μια προσπάθεια, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, να πληγεί η θρησκευτική ηγεσία της σιιτικής κοινότητας, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής της εκλογικής αναμέτρησης. Παρά τα αλλεπάλληλα αιματοκυλίσματα, πάντως, τόσο οι σιίτες όσο και οι σουνίτες ηγέτες επιμένουν ότι ο ιρακινός λαός παραμένει ενωμένος και ότι όσοι κρύβονται πίσω από αυτού του είδους της επιθέσεις επιδιώκοντας την πρόκληση εμφύλιας σύρραξης, δε θα πετύχουν το στόχο τους.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από το σιιτικό τέμενος αλ Ταφ στη νοτιοδυτική Βαγδάτη. Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που χιλιάδες σιίτες πιστοί έβγαιναν από το τέμενος όπου είχαν συρρεύσει σε μεγάλους αριθμούς για να συμμετάσχουν στις προσευχές του τέλους της γιορτής του Αϊντ αλ Αντχα. Νοσοκομειακές πηγές υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναικόπαιδα. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση κατά σιιτικού τεμένους στη Βαγδάτη, μέσα σε λιγότερο από μία βδομάδα. Η πρώτη δεν είχε προκαλέσει θύματα.

Μόνο τις τελευταίες 2 βδομάδες έχουν γίνει δύο αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας στα γραφεία, στη Βαγδάτη, της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης, του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, ενώ έχουν δολοφονηθεί 2 στενοί συνεργάτες του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών, του Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι. Στις εκλογές της επόμενης Κυριακής, με δεδομένο το μποϊκοτάζ που έχουν κηρύξει οι σουνιτικές πολιτικές και θρησκευτικές δυνάμεις, αναμένεται τα σιιτικά κόμματα να καταλάβουν τη μερίδα του λέοντος του νέου Κοινοβουλίου, εφόσον εκπροσωπούν και την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Παραλλήλως, συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι επιθέσεις και σε άλλα σημεία της χώρας. Στην Ντουλουίγια, βορείως της Βαγδάτης, κατά τη διάρκεια κατοχικής επιχείρησης σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και 1 Ιρακινός πολίτης και τραυματίστηκε ένας δεύτερος Αμερικανός. Στην Νασιρίγια, στο νότο, σκοτώθηκε ένας Ιταλός στρατιώτης όταν το ελικόπτερο που τον μετέφερε δέχτηκε πυρά από αντάρτες. Στη δυτική πόλη Χιτ, αντάρτες επέδραμαν σε αστυνομικό τμήμα, εκδίωξαν τους αστυνομικούς, πήραν τον οπλισμό τους και το ανατίναξαν. Τέλος, λίγο έξω από τη Σαμάρα, σημειώθηκε νέα δολιοφθορά στον πετρελαιαγωγό που συνδέει τα διυλιστήρια του Μπαϊτζί με της Ντόρα, με αποτέλεσμα να μαίνεται ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.

Νέες καταγγελίες για κακοποιήσεις κρατουμένων

Στο εδώλιο θα καθίσουν, στο άμεσο μέλλον, μία Δανέζα αξιωματικός των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών και 4 στρατονόμοι, με την κατηγορία της κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων, πέρυσι την άνοιξη στο νότιο Ιράκ. Οι καταγγελίες που έγιναν αναφέρουν ότι η Ανεμέτ Κόμελ και οι συνάδελφοί της άσκησαν λεκτική βία σε βάρος των κρατουμένων, τους υποχρέωσαν να μείνουν επί ώρα σε επίπονες σωματικές στάσεις και τους αρνήθηκαν τροφή και νερό.

Την ίδια ώρα, και ενώ αναβλήθηκε, χωρίς να διευκρινιστεί μέχρι πότε, η δίκη των 3 Βρετανών στρατιωτών που κατηγορούνται για κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων στη Βασόρα, μόλις μία ημέρα μετά την έναρξή της, όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ενας από τους κατηγορουμένους υποστήριξε ότι εκτελούσε εντολές ανωτέρων, ισχυρισμός που φαίνεται να επιβεβαιώνεται, με βάση χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο διοικητής των κατηγορουμένων έδωσε εντολή να «συλληφθούν και να έχουν σκληρότατη μεταχείριση» οι Ιρακινοί που προσπαθούσαν να κλέψουν τρόφιμα από μια βρετανική βάση διανομής τροφίμων στη Βασόρα. Εάν επαληθευτεί η πληροφορία περί ύπαρξης εντολής, το ζήτημα περιπλέκεται γιατί η ηγεσία του βρετανικού στρατεύματος επιμένει ότι πρόκειται για μεμονωμένα «θλιβερά» περιστατικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στηρίζει αλλά και πιέζει ο Μπους τον Μάλικι (2007-09-26 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η ενδοκοινοτική βία (2006-07-15 00:00:00.0)
Επιθέσεις και διαβουλεύσεις (2006-04-18 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι δολοφονίες σουνιτών - σιιτών (2005-05-18 00:00:00.0)
Σφυροκοπείται ανηλεώς η Νατζάφ (2004-08-11 00:00:00.0)
Επείγουσα ανάκληση Μπρέμερ σε καταιγισμό εκρήξεων (2003-11-12 00:00:00.0)