ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
«Καίνε» εργάτες - αυξάνουν τα κέρδη τους

Με ημερίδες θέλει να αντιμετωπίσει την κατάσταση ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός

Τετάρτη 26 Γενάρη 2005

Από εξόρμηση στου «Παπαστράτου» ενάντια στις απολύσεις
Οι αναδιαρθρώσεις στις καπνοβιομηχανίες του Πειραιά συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς προδιαγράφοντας το μέλλον για ολόκληρο τον κλάδο. Χτες η διοίκηση του εργοστασίου ΚΕΡΑΝΗΣ ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι 70 από αυτούς, δηλαδή το 50% του προσωπικού, εντός των ημερών θα λάβουν το «ραβασάκι» της απόλυσης, αν δεν αποχωρήσουν «οικειοθελώς»! Στο μεταξύ ήδη ένας εργαζόμενος έχει απολυθεί και 4 έχουν... «αποχωρήσει». Παράλληλα, 200 απολύσεις ετοιμάζει και η πολυεθνική PHILIP MORRIS για τους 1.065 εργαζόμενους στην καπνοβιομηχανία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ακονίζοντας ταυτόχρονα το «μαχαίρι» σε βάρος κάθε εργασιακής κατάκτησής τους, με πλήρη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και συνθηκών, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας του κλάδου και επιβολή ατομικών συμβάσεων κομμένων και ραμμένων στα μέτρα της πολυεθνικής, εφαρμογή ελαστικού ωραρίου, πολυειδικότητας και πάει λέγοντας.

Και δεν είναι μόνο οι καπνοβιομήχανοι, που αποθρασυμένοι από την άγρια αντεργατική πολιτική που ακολουθεί και η ΝΔ έχουν ξεκινήσει την επέλασή τους. Οι δραματικές εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων στις καπνοβιομηχανίες, έρχονται να προστεθούν σε αυτές που βιώνουν ήδη μια σειρά κλάδοι στην περιφέρεια του Πειραιά, όπως οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι εμποροϋπάλληλοι, οι ναυτιλιακοί υπάλληλοι, οι ναυτεργάτες και πολλοί ακόμα. Και όμως, παρά αυτή τη «σφαγή» που συντελείται σε βάρος των εργαζομένων της πειραιώτικης περιφέρειας, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ) με ευθύνη της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της διοίκησής του, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις περιστάσεις και όχι μόνο αυτό.

Ακολουθώντας τη «γραμμή»... ΓΣΕΕ, κοινώς τον ευνουχισμένο του αγώνα από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, όπως αυτός εκφράζεται από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ), επιδιώκει να κρατήσει τους εργαζόμενους κατακερματισμένους, προωθώντας κινήσεις αποσπασματικές, βάζοντας πλάτη ουσιαστικά στη βάρβαρη επίθεση των εργοδοτών. Η χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚΠ ήταν χαρακτηριστική. Η πρόταση της πλειοψηφίας, όπως αυτή παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του Κέντρου, γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Π. Κυριακού, ήταν, ενώ ο «κόσμος καίγεται», να γίνεται... συνεδρίαση γι' αυτά τα προβλήματα κάθε βδομάδα, να γίνει ημερίδα στις αρχές του Φλεβάρη με θέμα την αποβιομηχάνιση και συσκέψεις με τα σωματεία των κλάδων!

Η φωνή των εργαζομένων ακούστηκε μόνο όταν το λόγο πήρε ο Μ. Νουφαρίτσης, γραμματέας του ΕΚΠ και εκπρόσωπος της αγωνιστικής παράταξης «Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση», που μετέχει στη δύναμη του ΠΑΜΕ. Ο συνδικαλιστής κατήγγειλε τη στάση της πλειοψηφίας να αναλώνεται σε ημερίδες, όταν αυτή η πολιτική στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων, δηλαδή της αύξησης των κερδών τους, αποδεκατίζει τους εργαζόμενους, συνθλίβοντας τις κατακτήσεις τους. Και τόνισε ότι οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά ταυτόχρονα με τον αγώνα για να μην περάσουν οι απολύσεις και η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στους εργασιακούς χώρους, όπως στα καπνεργοστάσια, θα δώσουν τη μάχη για τον αγωνιστικό συντονισμό όλων των κλάδων που πλήττονται, αλλιώς δεν μπορεί να αποκρουστεί αυτή η ολομέτωπη επίθεση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΟΧΙ στην «εκκαθάριση» των εργαζομένων (2006-05-13 00:00:00.0)
Οριστικό «λουκέτο» με 141 απολύσεις (2006-05-12 00:00:00.0)
Οι εργάτες να δημιουργήσουν το δικό τους ταξικό «μπλοκ» (2004-11-20 00:00:00.0)
Επαγρύπνηση και ετοιμότητα (2003-05-24 00:00:00.0)
Στάση στις καπνοβιομηχανίες (1998-05-20 00:00:00.0)
Σήμερα το συνέδριο του ΕΚ Πειραιά (1995-01-13 00:00:00.0)