Ιερό του Ερμή στα Τρίκαλα
Πέμπτη 27 Γενάρη 2005

Αρχιτεκτονικά λείψανα του ιερού του Ερμή που βρέθηκε σε οικόπεδο στα Τρίκαλα
Ιερό του Ερμή αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη κατά τις σωστικές ανασκαφές σε οικόπεδο επί των οδών Κρυστάλλη και Ματαραγκιώτου στα Τρίκαλα.

Τα πρώτα αρχιτεκτονικά λείψανα και κεραμική της αρχαίας Τρίκκης εμφανίστηκαν στο οικόπεδο κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την ανέγερση ιδιωτικής οικοδομής και ακολούθησε η ανασκαφή από τη ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία αποκάλυψε τμήματα δύο τοίχων μεγάλου δημόσιου κτιρίου με προσανατολισμό από Βορρά προς Νότο. Ο ένας τοίχος (Β-Ν) έχει σωζόμενο μήκος 12,20 μ., καθώς το υπόλοιπο τμήμα καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των εκσκαφών και ο δεύτερος τοίχος με προσανατολισμό από Α προς Δ έχει αποκαλυφθεί σε μήκος 4,32 μ., καθώς εισχωρεί στη δυτική παρειά του εδάφους της παρακείμενης οικοδομής. Οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από μεγάλες πλίνθους ντόπιου πρασινωπού ψαμμίτη λίθου.

Στα κινητά ευρήματα συγκαταλέγονται χάλκινα νομίσματα, όστρακα αγγείων και τμήματα ειδωλίων ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής, καθώς επίσης και, τα σημαντικότερα όλων, πήλινοι αναθηματικοί πίνακες. Οι πίνακες φέρουν ανάγλυφες παραστάσεις προσώπων και συμβόλων (όπως κηρύκειο, χελώνα κ.ά.), τα οποία συνηγορούν στην ταύτισή τους με το θεό Ερμή. Από τις έως τώρα ανασκαφικές εργασίες οι αρχαιολόγοι έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι το προαναφερθέν οικόπεδο στην πόλη των Τρικάλων «έκρυβε» τμήμα ιερού της αρχαίας Τρίκκης, αφιερωμένο στη λατρεία του θεού Ερμή, το οποίο είναι το πρώτο που αποκαλύπτεται στη δυτική Θεσσαλία.