«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να σταματήσει το φακέλωμα των αλλοδαπών

Παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών και τα κόμματα

Παρασκευή 28 Γενάρη 2005

Μετανάστες στην ουρά για την εξασφάλιση άδειας εργασίας
Την κατηγορηματική αντίθεσή της εκφράζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» στην πρόθεση της κυβέρνησης «να επεκτείνει και να νομιμοποιήσει τους μηχανισμούς ηλεκτρονικού φακελώματος σε βάρος, αυτή τη φορά, των αλλοδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα». Μια κίνηση που προωθείται μέσα από φαινομενικά άσχετο νομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Σε επαφές που είχε με εκπροσώπους των κομμάτων και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» ζήτησε την άμεση απόσυρση της διάταξης. Προειδοποιεί δε ότι πρόκειται για γενικότερη προσπάθεια επέκτασης αντιδημοκρατικών μηχανισμών, ενάντια στο δικαίωμα όλων των εργαζομένων να διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον.

Συγκεκριμένα, χτες αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» συναντήθηκε στη Βουλή με τους εισηγητές των κομμάτων στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων για το προσωπικό του Δημοσίου και των νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και για τους ΟΤΑ», Τ. Τσιόγκα του ΚΚΕ, Π. Μαντούβαλο της ΝΔ, Ι. Κουτσούκο του ΠΑΣΟΚ και Φ. Κουβέλη του ΣΥΝ. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Αθ. Νάκο, o οποίος τους παρέπεμψε στην τοποθέτηση που θα έκανε στην Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Πρ. Παυλόπουλος. Τα μέλη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» έθεσαν το θέμα της διάταξης που προβλέπει το ηλεκτρονικό φακέλωμα των μεταναστών. Ζήτησαν την απόσυρση της διάταξης και επέδωσαν σχετικό υπόμνημα.

Στο κείμενο αυτό εκφράζεται η κατηγορηματική αντίθεση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» στην πρόθεση της κυβέρνησης «να επεκτείνει και να νομιμοποιήσει τους μηχανισμούς ηλεκτρονικού φακελώματος σε βάρος, αυτή τη φορά, των αλλοδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα».

Στο υπόμνημα διευκρινίζεται ότι με την παράγραφο 3 του άρθρου 23 του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων για το προσωπικό του Δημοσίου και των νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και για τους ΟΤΑ», προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου με απλή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, στο οποίο θα καταχωρούνται, όπως αναφέρεται επί λέξει, και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τα οποία (σύμφωνα με το ν. 2472) έχουν να κάνουν με τις πολιτικές, συνδικαλιστικές, θρησκευτικές, ιδεολογικές πεποιθήσεις και δραστηριότητες.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» επισημαίνει ότι «από καταγγελίες που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας είναι γνωστό ότι οι διωκτικές αρχές, κατά παράνομο τρόπο, συγκεντρώνουν στοιχεία για τις συνδικαλιστικές και πολιτικές δραστηριότητες αλλοδαπών σε μια προσπάθεια να τους τρομοκρατούν και να τους αποτρέπουν από τη συμμετοχή τους στους λαϊκούς αγώνες μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους για την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων».

Ακόμα ότι «η συγκεκριμένη ρύθμιση, που εισάγεται μάλιστα σε άσχετο νομοσχέδιο και παρά το γεγονός ότι αναμένεται σχετικό νομοσχέδιο, παρακάμπτει ακόμη και αυτή την ισχύουσα διάτρητη νομοθεσία και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, αφού προβλέπει την έκδοση της υπουργικής απόφασης μετά από γνώμη της Αρχής ενώ ο ν. 2472/1997 απαιτεί άδεια της Αρχής».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» παρατηρεί ότι η εν λόγω ρύθμιση καθιστά συνένοχη στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των αλλοδαπών και την τοπική αυτοδιοίκηση, «στην οποία αναθέτει τη συλλογή και επεξεργασία τέτοιων στοιχείων σε συνεργασία με τις υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης». Τέλος, θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή αποτελεί πλευρά της γενικότερης προσπάθειας επέκτασης των αντιδημοκρατικών μηχανισμών, στην Ελλάδα και στην ΕΕ, που στρέφονται ενάντια στο δικαίωμα των εργαζομένων, Ελλήνων και αλλοδαπών, να διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον.

Ενδεικτικά πάντως των προθέσεων της κυβέρνησης είναι και τα λόγια του προέδρου του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αλ. Ζαβού, ότι η εν λόγω βάση δεδομένων αποτελεί σημαντικό εργαλείο στη χάραξη της μεταναστευτικής πολιτικής στη χώρα μας αλλά και στην ΕΕ. Κι αυτό γιατί - όπως συμπλήρωσε στη διάρκεια χτεσινής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους - θα εξυπηρετήσει, ανάμεσα σε άλλα, τις προθέσεις της ΕΕ και των κρατών - μελών της να αξιοποιήσουν τους μετανάστες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.