ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Δυτική ανάμειξη και προειδοποιήσεις Γιέλτσιν

Επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κίνα

Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
ΠΕΚΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.-

Associated Press

Από τη συνάντηση του Μπ. Γιέλτσιν με το Ζ. Ζεμίν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον σχετικά με τις απόψεις και τις πιέσεις της αμερικανικής ηγεσίας για την Τσετσενία, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία παραμένει μία πυρηνική δύναμη. Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής της Κινεζικής Εθνοσυνέλευσης Λαϊκών Αντιπροσώπων Λι Πενγκ και αναφερόμενος στις προχτεσινές σκληρές δηλώσεις του Κλίντον, ο πρόεδρος Γιέλτσιν δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ Νόβοστι: «O Κλίντον άσκησε χθες πιέσεις προς τη Ρωσία. Προφανώς, ξέχασε για ένα δευτερόλεπτο, για ένα λεπτό, για μισό λεπτό τι είναι η Ρωσία, ότι η Ρωσία διαθέτει ένα πλήρες πυρηνικό οπλοστάσιο». Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, σύμφωνα πάντα με το «ΡΙΑ Νόβοστι», ο Γιέλτσιν πρόσθεσε: «Θέλω να πω και μέσω εσάς στον Κλίντον: Ας μην ξεχνιέται σε ποιον κόσμο ζει. Αυτό δε συνέβη και ούτε θα συμβεί, ώστε αυτός μόνος να υπαγορεύει σε όλο τον κόσμο, πώς να ζει. Ο πολυπολικός κόσμος είναι η βάση των πάντων. Δηλαδή έτσι όπως συνεννοηθήκαμε με τον πρόεδρο Ζιανγκ Ζεμίν, εμείς θα υπαγορεύουμε στον κόσμο και όχι μόνο αυτός». Οπως είναι γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει ότι η Ρωσία θα πληρώσει υψηλό τίμημα για την επιχείρηση στην Τσετσενία.

Οι πρόεδροι Ζιανγκ Ζεμίν και Μπορίς Γιέλτσιν μετά τη συνάντησή τους υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού οικονομική αξιοποίηση των νησιών και των όμορων ποταμών της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς και δυο ντοκουμέντα για την οριοθέτηση των ρωσοκινεζικών συνόρων στα ανατολικά και δυτικά τμήματά τους. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Τσετσενία, η κινεζική πλευρά εξέφρασε την πλήρη κατανόηση για τις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης στο Βόρειο Καύκασο. Με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Λι Πενγκ και τον πρωθυπουργό Ζου Ροντζί, ο Γιέλτσιν συζήτησε θέματα ασφαλείας.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, απαντώντας στις επικρίσεις του Γιέλτσιν, δήλωσε ότι αυτές δεν πρέπει να ληφθούν «πολύ στα σοβαρά». «Ας μη μιλήσουμε για όσα δηλώνουν οι ηγέτες και για όλες αυτές τις επικρίσεις. Ας μείνουμε καλύτερα σε αυτό που κάνει η Ρωσία. Αν έχει άδικο ή δίκιο, αν αυτό θα πετύχει ή όχι και το ποιες θα είναι οι συνέπειες. Εγώ δε συμφωνώ με αυτό που συμβαίνει στην Τσετσενία και νομίζω ότι έχω καθήκον να το πω», πρόσθεσε ο Κλίντον.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Στο μεταξύ, οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις, μετά την απελευθέρωση του Ουρούς - Μαρτάν, ξεκίνησαν χτες νέα επιχείρηση για την κατάληψη της πόλης Σάλι, που θεωρείται το τελευταίο προπύργιο των Τσετσένων αυτονομιστών, εκτός του Γκρόζνι, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Στις μάχες για το Ουρούς - Μαρτάν συμμετείχε ενεργά τμήμα εθελοντών μ' επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο του Γκρόζνι Μπισλάν Γκανταμίροφ. Οι κάτοικοι της πόλης, που βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. Νοτιοανατολικά του Γκρόζνι, ενημέρωσαν τους Ρώσους στρατιώτες ότι οι αντάρτες έχουν εγκαταλείψει το Σάλι. Ετσι, τα ομοσπονδιακά στρατεύματα ελέγχουν πλέον όλες τις κατοικημένες περιοχές στην κεντρική και βόρεια Τσετσενία, σφίγγοντας συνεχώς τον κλοιό γύρω από το Γκρόζνι.

Εξηγήσεις και επικρίσεις

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκορ Ιβανόφ, επικοινώνησε χτες τηλεφωνικώς με την υπουργό Εξωτερικών της Φιλανδίας και διαβεβαίωσε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν πρόκειται να βομβαρδίσουν τους πολίτες της τσετσενικής πρωτεύουσας, Γκρόζνι. Ο Ιβανόφ επισήμανε στη Φινλανδή ομόλογό του ότι το «τελεσίγραφο» των ρωσικών δυνάμεων απευθύνεται στους Τσετσένους μαχητές και όχι προς τους πολίτες.

Από την άλλη μεριά, δύο κόμματα της γαλλικής κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, καταδίκασαν «τις ενέργειες» της Ρωσίας κατά της Τσετσενίας και ζήτησαν να επιβάλει η διεθνής κοινότητα κυρώσεις κατά της Μόσχας «αν η χώρα επιμένει στην ίδια τακτική». Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν, δήλωσε ότι η Γαλλία θα ζητήσει να προηγηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι η συζήτηση για την κρίση στην Τσετσενία, καθώς οι Ρώσοι αρνούνται να άρουν το τελεσίγραφο που έχουν θέσει στους κατοίκους του Γκρόζνι να έχουν αποχωρήσει ως το Σάββατο.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Τσετσένου προέδρου Ασλάν Μασχάντοφ, Σαϊντχασάν Αμπουμουσλούμοφ, σε συνέντευξή του χτες στην Κωνσταντινούπολη, κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι στη διάρκεια των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων κατά της Τσετσενίας κάνουν χρήση χημικών όπλων. Οι ρωσικές αρχές έχουν διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες των Τσετσένων για χρήση χημικών όπλων.