«ΓΥΑΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ»
Κατηγορηματική απόρριψη εμπορευματοποίησης της Γυάρου

Ανακοίνωση - διαμαρτυρία για τη μεθοδευόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο ιστορικό νησί. Οχι σε κάθε άλλη παρέμβαση πέραν των όσων προβλέπει η μελέτη του Πολυτεχνείου

Σάββατο 5 Φλεβάρη 2005

Η μελέτη του Πολυτεχνείου προβλέπει, ειδικά, για την ανάδειξη του χώρου του νεκροταφείου της Γυάρου που μέχρι σήμερα, δυστυχώς, παραμένει απροστάτευτο, όπως και όλο το νησί της Γυάρου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «Γυάρος ιστορική μνήμη», που εκπροσωπεί το σύνολο των αγωνιστών που δεινοπάθησαν στο μαρτυρικό νησί της Γυάρου από το 1947 - 1974, υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά τους, την ανιδιοτελή συμμετοχή τους στη μεγάλη ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, διαδηλώνει την πλήρη αντίθεσή του στα σχέδια εμπορευματοποίησης της Γυάρου, όπως αυτά εκφράζονται με την επιδίωξη εγκατάστασης στο νησί ανεμογεννητριών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Τα παραπάνω υπογραμμίζει με ανακοίνωσή - διαμαρτυρία που υπογράφεται από τον πρόεδρο και τον γγ του, αντίστοιχα, Κ.Κατσιμπίνη και Χρ. Μουρίκη, ο Σύλλογος, με αφορμή την αποκάλυψη του «Ρ» για μεθοδεύσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί της Γυάρου.

Στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, τονίζεται, επίσης:

(Ο Σύλλογος) θεωρεί την παραπάνω επιδίωξη βεβήλωση της ιστορικής μνήμης, της οποίας η υπεράσπιση είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη. Στη διάρκεια των 27 χρόνων που λειτούργησε το κάτεργο της Γυάρου δεινοπάθησαν σε διάφορες περιόδους, σε πάνινες σκηνές, χειμώνα - καλοκαίρι, σε συνθήκες πείνας, δίψας, γύμνιας, κατατρεγμών και βασανιστηρίων 20.000 πολιτικοί κρατούμενοι. Ενας αριθμός από αυτούς τους αθάνατους ήρωες έδωσε και την ίδια τη ζωή του στην υπεράσπιση των ιδανικών του. Αψευδής μαρτυρία το νεκροταφείο, πάνω στο νησί της Γυάρου, των 20 αγωνιστών και πολύ περισσότερων στη Σύρο κ.α.

Στα χρόνια της φασιστικής χούντας και λίγο πριν από αυτήν, χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι κλείστηκαν στη φυλακή της Γυάρου που με καταναγκαστική εργασία και ξυλοδαρμούς υποχρεώθηκαν να χτίσουν οι ίδιοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, την περίοδο 1947 - 1952.

Προκειμένου να διατηρηθεί η μνήμη των θυμάτων πολύχρονων πολιτικών διώξεων, η πολιτεία ανακήρυξε ιστορικούς τόπους και τόπους τιμής τους τόπους κράτησης όπως η Γυάρος η Μακρόνησος. Ειδικότερα για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης στην περίπτωση της Γυάρου το υπουργείο Αιγαίου, στις αρχές του 2002, μετά από ομόφωνη πρόταση της συσταθείσης επιτροπής (Ν. 2690/99) αποτελούμενη από 11 φορείς, στην οποία συμμετείχε και ο σύλλογός μας, αποφάσισε να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο νησί για να διατηρηθεί η ιστορική του μνήμη. Ακολούθησε εμπεριστατωμένη μελέτη ομάδας καθηγητών κ.ά. μελετητών του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, την οποία ενέκρινε πέρυσι το υπουργείο Αιγαίου και για αυτές τις παρεμβάσεις έχει δεσμεύσει χρήματα (όπως ανακοίνωσε) από τα δημόσια έργα για το 2004. Η Γυάρος αυτή τη στιγμή δεν έχει ανάγκη από ανεμογεννήτριες για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά από άμεση υλοποίηση της μελέτης του Ε.Μ.Πολυτεχνείου, για:

- Επείγουσα χάραξη του μονοπατιού που πηγαίνει από τον 1ο όρμο στο νεκροταφείο, προκειμένου να είναι δυνατή η προσέγγιση σε αυτό.

- Συντήρηση και διατήρηση των μνημάτων και σταυρών στο νεκροταφείο.

- Συντήρηση του κτιρίου των φυλακών που χρόνο με το χρόνο, λόγω των μέχρι σήμερα βολών του Ναυτικού και της Αεροπορίας και της διάβρωσης κινδυνεύει να πέσει με ανάλογα επακόλουθα για τη ζωή των εκατοντάδων επισκεπτών - προσκυνητών, που πηγαίνουν κάθε χρόνο στο νησί, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς της Γυάρου και στους χιλιάδες αγωνιστές που κρατήθηκαν στο νησί. Και η ανακοίνωση καταλήγει:

Ο Σύλλογός μας αξιώνει και απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση υλοποίηση των ανωτέρω. Να μπει τέλος στην παρουσία στο νησί ξένων προσώπων που με κοπάδια τους παράνομα ρυπαίνουν και καταστρέφουν τον ιστορικό αυτό τόπο. Ο σύλλογός μας απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπορευματοποίηση του ιερού τόπου της ΓΥΑΡΟΥ.

Με άλλη επιστολή τους, που υπογράφεται από όλα τα μέλη του ΔΣ, και απαντώντας σε δημοσιεύματα που φέρουν τον Επίσκοπο Σύρου κ. Δωρόθεο να εκδηλώνει το ενδιαφέρον του να φτιάξει κενοτάφιο στη Γυάρο προς τιμή των νεκρών, ο Σύλλογος "Γυάρος ιστορική μνήμη" επισημαίνει, ανάμεσα στα άλλα, πως: «Καμία παρέμβαση δεν είναι αποδεκτή, πέραν της υλοποίησης της εγκεκριμένης μελέτης που εκπόνησε το Πολυτεχνείο», σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής που συστάθηκε για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Αιγαίου. Και προσθέτει:

«... Η Γυάρος είναι ήδη χαρακτηρισμένη "ιστορικός τόπος" και κανείς δε δικαιούται, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να γκρεμίζει και να χτίζει κατά το δοκούν, έστω και με τις πιο αδιάβλητες προθέσεις». Ειδικότερα, προστίθεται, για το θερμό ενδιαφέρον του Μητροπολίτη κ. Δωρόθεου: «Θ' απαλύνει τις μνήμες των θυμάτων της Γιούρας ζοφερές αναμνήσεις της δράσης ενός αγύρτη "αρχιμανδρίτη", διευθυντή θρησκευμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης (του Προκόπιου Παπαθεοδώρου), ο οποίος στη μαύρη εκείνη περίοδο έδινε τις "ευχές" του για τον ξυλοδαρμό κρατουμένων... Ακόμα, συνεχίζει, διότι το θετικό ενδιαφέρον του κ. Δωρόθεου απαλύνει, ως ένα βαθμό, την εικόνα βασανισμού δεκάδων ιερωμένων κρατουμένων στη Γυάρο για μόνο το λόγο ότι πήραν μέρος στην αθάνατη Εθνική Αντίσταση».