ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Κόντρα στη μοιρολατρία

Περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα στα πλοία ΤΡΙΤΩΝ και ΡΕΝΕΣΑΙΝΣ

Σάββατο 5 Φλεβάρη 2005

Από προηγούμενη περιοδεία στα βαπόρια
Ηρθε η ώρα οι ναυτεργάτες των πλοίων ΤΡΙΤΩΝ και ΡΕΝΕΣΑΙΝΣ να κάνουν τα κουμάντα τους. Να βγουν στο δρόμο του αγώνα διεκδικώντας τους μισθούς τους και ταυτόχρονα ενώνοντας τη δύναμή τους με τους υπόλοιπους ναυτεργάτες, με τις ταξικές δυνάμεις που δρουν στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να «κόψουν τα πόδια» αυτής της πολιτικής που τους έχει μετατρέψει σε «αιχμαλώτους» του Ποταμιάνου, διεκδικώντας δουλιά για όλους, ίση αμοιβή για ίση εργασία για όλους, αξιοπρεπή επιδόματα ανεργίας για όλους. Καθαρά και παστρικά λοιπόν: «'Η θα καθίσουμε εδώ μέσα να κλαίμε τη μοίρα μας ή θα συσπειρωθούμε και θα αγωνιστούμε. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει και αυτό το δείχνει η ίδια η ζωή, η πείρα σας μέσα σε αυτά τα καράβια». Το αγωνιστικό σύνθημα για να ξεκινήσει η μάχη εξέπεμψε στα δύο πλοία ο ναυτεργάτης ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας στη διάρκεια περιοδείας χτες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Μαζί του ήταν οι πρόεδροι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Σάββας Τσιμπόγλου και Γιάννης Μανουσογιαννάκης αντίστοιχα, και στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών του ΚΚΕ.

Εδώ και ένα χρόνο παίζεται ένα άθλιο παιχνίδι σε βάρος αυτών των ναυτεργατών. Τους οφείλονται μισθοί από το 2004, καθώς η εταιρία «ROC» του Ποταμιάνου έχει δηλώσει χρεοκοπία. Τώρα αναμένεται να τεθεί σε εκκαθάριση, που σημαίνει για τους ναυτεργάτες, στο δρόμο και απλήρωτοι.

Ταυτόχρονα όμως, αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της περιοδείας, ότι κυβέρνηση και εφοπλιστές, με τη συνεργασία και της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, πατώντας στα βάσανα που αυτοί τους «φόρτωσαν», τους προετοιμάζουν και άλλη δοκιμασία. Να είναι τα πρώτα θύματα της πλήρους επιβολής του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα τουριστικά πλοία. Σύμφωνα με τον κανονισμό, στα τουριστικά πλοία που εκτελούν εσωτερικούς πλόες θα ισχύει η νομοθεσία του κράτους της σημαίας την οποία φέρει το πλοίο. Με βάση αυτό σήμερα γίνεται ένα άθλιο παζάρι με τον εφοπλιστή Λούη, ο οποίος ετοιμάζεται να δρομολογήσει δύο τουριστικά πλοία. Ο Λούης λοιπόν το έχει θέσει ξεκάθαρα. Δέχεται να υψώσει την ελληνική σημαία και να ναυτολογήσει μεγάλο αριθμό από τους ναυτεργάτες των δύο πλοίων με την προϋπόθεση όμως να μην έχουν και πολλές απαιτήσεις, διαφορετικά θα υψώσει την πορτογαλική, που σημαίνει κανένας Ελληνας ναυτεργάτης στα πλοία!

Ο ευρωβουλευτής ανέφερε ότι με αυτή την πολιτική αυτή δεν πρόκειται να δουν προκοπή. Επισήμανε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ με το 17ο Συνέδριό του να γίνει πιο ισχυρό, να συμβάλει ακόμα πιο καθοριστικά σε αυτό ακριβώς, στην προετοιμασία των ναυτεργατών, όλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, που έχει αποτέλεσμα και τα όσα συμβαίνουν στη «ROC». «Ηρθε η ώρα να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Ο,τι κατακτήσαμε, το καταφέραμε όταν δέσαμε τα καράβια. Να δέσουν τα καράβια από άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα και να θέσουμε το δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο. Για να γίνει αποτελεσματική η δράση μας πρέπει να αντιπαρατεθούμε με όρους κινήματος».