ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Αδιαφάνεια αλλά με... σεβασμό στους νόμους

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν το επόμενο διάστημα κυβέρνηση και «Αθήνα 2004» περιέγραψε ο Ζ. Ρογκ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της πορείας προετοιμασίας από το κλιμάκιο της ΔΟΕ

Τρίτη 16 Μάη 2000

InTime Sports

Από τη συνέντευξη του κλιμακίου της ΔΟΕ
Απευθείας αναθέσεις αλλά με απόλυτο... σεβασμό στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία! Κάπως έτσι, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Ζακ Ρογκ, περιέγραψε το μοντέλο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

Οι λέξεις που επαναλάμβανε διαρκώς ο Ζ. Ρογκ στη συνέντευξη Τύπου του περασμένου Σαββάτου και αφού το κλιμάκιο της ΔΟΕ είχε ολοκληρώσει τον καθιερωμένο έλεγχο στην πορεία της προετοιμασίας ήταν«ταχύτητα στις αποφάσεις - ευελιξία - γρήγορη εκτέλεση» . Οταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί η ΔΟΕ με τις απευθείας αναθέσεις προκειμένου να καλυφθεί ο «χαμένος» χρόνος, απάντησε: «Δεν το φοβόμαστε καθόλου αυτό. Αν γίνουν απευθείας αναθέσεις χωρίς σεβασμό στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα». Ετσι, έκανε σαφές ότι με πρόσχημα την ταχύτητα, η αδιαφάνεια δε θα είναι εμπόδιο στο μοίρασμα της τεράστιας ολυμπιακής πίτας. Αρκεί βέβαια να τηρηθούν οι νόμοι...

Για να μπορέσει να γίνει αυτό, πρόκειται άμεσα να γίνουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της ΟΕΟΑ. Αλλαγές για τις οποίες υπήρξε σχετική συμφωνία, μεταξύ της ΔΟΕ και της κυβέρνησης, κατά τις επαφές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, κάτι που προανήγγειλε ο Ζ. Ρογκ. «Σε ιδιωτικές συζητήσεις που είχαμε η κυβέρνηση δέχεται να τροποποιήσει τις νομικές διαδικασίες για να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στις αποφάσεις της Οργανωτικής Επιτροπής. Η Οργανωτική Επιτροπή και η ΔΟΕ συμφωνούν σε αυτό. Μέχρι τώρα υπήρχε ακαμψία. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ταχύτερα. Και θα εκτελούνται ταχύτερα. Για τις επόμενες 100 μέρες, υπάρχει άφεση αμαρτιών».

«Αναθεωρημένη στρατηγική»

Οι τομείς στους οποίους υπάρχουν καθυστερήσεις, σύμφωνα με τον Ζ. Ρογκ, είναι η συμφωνία με τους ξενοδόχους, ο φορέας ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης των Αγώνων, ορισμένα ολυμπιακά έργα και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Μέχρι την επόμενη επίσκεψη της ΔΟΕ τον Αύγουστο θα πρέπει τα περισσότερα από αυτά να έχουν λυθεί. «Θα μπουν νέες προθεσμίες και θα υπάρξει αναθεωρημένη στρατηγική», είπε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ.

Συγκεκριμένα:

«Η ΔΟΕ ποτέ δεν είχε πρόθεση να αφαιρέσει τους Αγώνες από την Αθήνα. Είπαμε ότι ανησυχούμε. Θα τηρήσουμε την υπόσχεσή μας. Πρέπει να σταματήσουν οι φήμες», κατέληξε ο Ζ. Ρογκ.