ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνονται οι επιθέσεις, αρχίζουν τα προβλήματα
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005

Associated Press

Περίπολος κατοχικών στη Μοσούλη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέο κύμα αντικατοχικών επιθέσεων συγκλονίζει το Ιράκ ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων. Οι αντιθέσεις και τα προβλήματα έχουν αρχίσει, ήδη, να διαφαίνονται καθώς η θρησκευτική ηγεσία των σιιτών έθεσε θέμα υιοθέτησης του ισλαμικού δικαίου. Από την άλλη πλευρά, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις, προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες της Αγκυρας με αφορμή τις εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ και το ενδεχόμενο απόκτησης ακόμη μεγαλύτερης αυτονομίας από τους Κούρδους.

Τουλάχιστον 25 νεκροί είναι ο απολογισμός της χτεσινής ημέρας, της αιματηρότερης από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Στόχος και των 2 επιθέσεων αυτοκτονίας ήταν η ιρακινή αστυνομία. Στην Μπαακούμπα επίθεση αυτοκτονίας έγινε έξω από το αρχηγείο του αστυνομικού τμήματος όπου συνωστίζονταν Ιρακινοί για να καταταχτούν στην αστυνομία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 και να τραυματιστούν 13.

Νωρίτερα, στη Μοσούλη σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από το νοσοκομείο όπου είχαν συγκεντρωθεί Ιρακινοί αστυνομικοί για να πάρουν το μισθό τους. Σκοτώθηκαν 11 Ιρακινοί αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 6. Τέλος, στη βόρεια Βαγδάτη σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 2 από βομβιστική επίθεση.

Associated Press

Ολο και πιο πολύ στους κατοχικούς μοιάζουν οι ιρακινοί συνεργάτες...
Την ευθύνη και για τις 2 επιθέσεις αυτοκτονίας ανέλαβε η οργάνωση της οποίας φέρεται να ηγείται το στέλεχος της «αλ Κάιντα» Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι. Η ίδια οργάνωση, όμως, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι σχετίζεται με την απαγωγή της 56χρονης Ιταλίδας δημοσιογράφου της εφημερίδας «Ιλ Μανιφέστο», Τζουλιάνα Σγκρένα, τονίζοντας ότι «όποιος μας εμπλέκει σε αυτήν την υπόθεση, αμαυρώνει την εικόνα μας».

Χτες, η οργάνωση με την επωνυμία «Οργάνωση Ιερού Πολέμου» που διεκδικεί την ευθύνη της απαγωγής της Σγκρένα (που είναι γνωστή για την αλληλεγγύη της στον ιρακινό λαό) ανακοίνωσε ότι «εντός των επομένων ωρών θα αποφασίσει για την τύχη της με βάση το ισλαμικό δίκαιο», διευκρινίζοντας ότι δε θα έχει άλλη επικοινωνία με την ιταλική κυβέρνηση. Ως πρώτο αίτημα είχε τεθεί η αποχώρηση των ιταλικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Επιθέσεις και πρώτες σιιτικές διεκδικήσεις

Και το Σαββατοκύριακο, οι αντικατοχικές επιθέσεις δεν ήταν λίγες. Βορειοδυτικά της Χίλα, σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ ανταρτών και δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί (3 αστυνομικοί και 1 αντάρτης) και τραυματίστηκαν 9. Στη Βασόρα, σκοτώθηκαν από επίθεση ανταρτών 4 Ιρακινοί στρατιώτες. Στο Ραμάντι σε συμπλοκή ανταρτών και Αμερικανών στρατιωτών, σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 5, ενώ στην ίδια περιοχή βρέθηκαν και τα πτώματα 2 ακόμη Ιρακινών στρατιωτών. Νοτίως της Βαγδάτης σκοτώθηκε άλλος 1 Αμερικανός πεζοναύτης.

Επίσης, στη Βαγδάτη απήχθησαν από αγνώστους 4 Αιγύπτιοι μηχανικοί της εταιρείας «Iraqna», θυγατρικής της εταιρίας τηλεπικοινωνιών «Orascom». Ενδιαφέρον έχει ότι η δοτή κυβέρνηση Αλάουι κατηγορεί την «Iraqna» ότι βοηθά ποικιλοτρόπως τους αντάρτες...

Την ίδια στιγμή, 2 από τους μεγαλύτερους θρησκευτικούς ηγέτες των σιιτών άρχισαν να θέτουν, πλέον, τους δικούς τους όρους, προφανώς με τον αέρα νίκης που τους δίνουν τα, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα της καταμέτρησης. Ο μεγάλος Αγιατολάχ Μουχάμαντ Ισάκ αλ Φαγιάντ καθιστά σαφές ότι στο νέο Σύνταγμα που θα απεργαστεί η νέα Βουλή «δεν μπορεί να μην αναφέρεται σαφώς ότι πηγή κάθε νομοθεσίας είναι το Ισλάμ και απορρίπτεται κάθε νομοθεσία που δεν απορρέει από αυτό».

Πηγές προσκείμενες στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών, Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, διαβεβαίωναν ότι την άποψη αυτή συμμερίζεται και αυτός. Αν και δεν αναφέρεται πουθενά ρητώς ότι η σιιτική θρησκευτική ηγεσία επιθυμεί την υιοθέτηση της Σαρία (του ισλαμικού νόμου) ως μοναδική νομοθεσία της χώρας, είναι ξεκάθαρο ότι κάτι ανάλογο θα επιδιωχτεί, γεγονός που καθιστά δεδομένη την αντίδραση όλων των άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας αλλά και των κατοχικών δυνάμεων.

Καθησυχαστική η Ράις αλλά..

Την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον «να διαφυλαχτεί η ενότητα, από όλες τις απόψεις, του Ιράκ, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα όλων των Ιρακινών και να παταχτούν οι Κούρδοι αντάρτες που απειλούν την Τουρκία από το έδαφος του βορείου Ιράκ», επαναδιατύπωσε η νέα Αμερικανίδα ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή της στην Αγκυρα. Παρ' όλα αυτά, οι τουρκικές ανησυχίες δε φαίνεται να κατευνάζονται καθώς εντείνονται και οι διαμαρτυρίες των αραβικών και τουρκομανικών πολιτικών δυνάμεων του βορείου Ιράκ.

Σε ανακοίνωσή τους, οι αραβικοί και τουρκομανικοί πολιτικοί σχηματισμοί καταγγέλλουν σωρεία παραβιάσεων στην εκλογική διαδικασία που διεξήχθη στο Κιρκούκ, συμπεριλαμβανομένης της ψήφου χιλιάδων Κούρδων που είχαν εκτοπιστεί από την περιοχή αλλά τους επετράπη να ψηφίσουν εκεί. Στο κείμενο υποστηρίζεται ότι με τον τρόπο αυτό όλες οι άλλες οι εθνότητες θα έχουν μηδαμινή εκπροσώπηση στο τοπικό Κοινοβούλιο και ότι απώτερος στόχος είναι η ένωση του Κιρκούκ με αυτό που ονομάζεται Κουρδιστάν, προοπτική που ανησυχεί εξαιρετικά την Αγκυρα, λόγω της παρουσίας κουρδικού πληθυσμού και στα δικά της εδάφη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκρίθηκε και από την Προεδρία η παράταση κατοχής (2008-12-05 00:00:00.0)
Τώρα βλέπουν... ιρανικό δάκτυλο (2005-08-11 00:00:00.0)
Στόχος η ιρακινή αστυνομία (2005-04-15 00:00:00.0)
Επιθέσεις και αποχωρήσεις (2005-03-16 00:00:00.0)
Κόλαση στη Φαλούτζα (2004-11-10 00:00:00.0)
Θα «τελειώσουν τη δουλιά» Ουάσιγκτον - Λονδίνο (2003-11-21 00:00:00.0)