ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η τρομοκρατία δεν πέρασε
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005

Motion Team

Από την απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Ξεκάθαρο το μήνυμα της αντίστασης στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου να απελευθερώσει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, έστειλαν χθες οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία και τη μαχητική συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης.

Εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, μικρέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, μαζί με εκπροσώπους εργατικών σωματείων από άλλους χώρους και κλάδους δουλιάς, διαδήλωσαν πλάι - πλάι και διαμήνυσαν πως κοινός θα είναι ο αγώνας από εδώ κι εμπρός, γιατί η επίθεση κυβέρνησης και εμπορικού κεφαλαίου, τους χτυπά εξίσου και τους στέλνει στο περιθώριο της δουλιάς και της ζωής.

Από νωρίς το πρωί, οι εμποροϋπάλληλοι έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας. Με μαζική παρουσία συνδικαλιστών και απλών εργαζομένων, έκλεισαν μέχρι τις 11.30 το πρωί τα δύο μεγάλα πολυκαταστήματα του «Φωκά» στην οδό Τσιμισκή και το κατάστημα του «Λαμπρόπουλου», ενώ στην οδό Βενιζέλου έκλεισαν το κατάστημα του «Κορασίδη».

Από τα 4 σημεία, ξεκίνησαν για τη συγκέντρωση, που έγινε στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους. Εκεί μίλησαν εκπρόσωποι της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων. Ολοι μετέφεραν το κάλεσμα για ανυποχώρητο, ενωμένο και συντονισμένο αγώνα.

Στη συνέχεια, εργαζόμενοι, μικρέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι άπλωσαν τα πανό και σήκωσαν τα πλακάτ που διατύπωναν τις διεκδικήσεις τους. Με τα λάβαρα ψηλά και φωνάζοντας συνθήματα, απαίτησαν «1.200 βασικό μισθό», «Ανθρώπινο ωράριο, ανθρώπινη δουλιά, όχι άλλα κέρδη για τ' αφεντικά», «Ενιαίο ωράριο μέχρι 48 ώρες». Από εκεί όλοι μαζί πορεύτηκαν μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης και ανανέωσαν το ραντεβού στους αγώνες που είναι μπροστά και θα είναι ακόμη πιο μαζικοί, πιο δυνατοί.

Η χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση ήταν μία πρώτη νίκη του κλάδου. Μετά από 30 χρόνια, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων προχώρησε μόνη της σε κήρυξη 24ωρης απεργίας. Και αυτή στέφθηκε από επιτυχία μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες που πραγματοποιήθηκε, με το όργιο τρομοκρατίας να εκδηλώνεται όλες τις προηγούμενες ημέρες, αλλά ακόμη και χθες το πρωί όπου προϊστάμενοι απειλούσαν τηλεφωνικά τους εργαζόμενους πως αν δεν επιστρέψουν στη δουλιά ...θα ψάχνουν για δουλιά. Μια τρομοκρατία που κορυφώθηκε με τις απειλές του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Χ. Χαραλαμπίδη πως η απεργία είναι παράνομη και αποτελεί λόγο για εισαγγελική παρέμβαση.