ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μάχη από τα άγρια χαράματα
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005

Από την περιφρούρηση της απεργίας στον Πειραιά
Με σύμμαχό τους τις ταξικές δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και δεκάδες κλάδους εργαζομένων, που έσπευσαν να ταχτούν στο πλευρό τους, οι εμποροϋπάλληλοι του Πειραιά έδωσαν χτες παλικαρίσια τη μάχη της απεργίας. Οι ομάδες περιφρούρησης από τις 5 το πρωί είχαν πάρει θέση μάχης μπροστά από τις εισόδους των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων της πειραιώτικης περιφέρειας. Η αποφασιστικότητα των εμποροϋπαλλήλων και η εργατική αλληλεγγύη «μπλόκαραν» απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, απομόνωσαν τραμπούκους, σεκιουριτάδες και «βαλτούς», «χτύπησαν» το κλίμα τρομοκρατίας. Το αποτέλεσμα ήταν μεγάλα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στο κέντρο του Πειραιά όπως «ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ», «ZARAS», «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ», «ΧΟΝΤΟΣ ΣΕΝΤΕΡ», «ΣΠΡΙΝΤ», «ΓΚΛΟΥ» και άλλα, να μείνουν κλειστά. Στο Ρέντη κλειστό έμεινε το «ΚΑΡΦΟΥΡ», ενώ υπολειτούργησε το πολυκατάστημα «ΜΑΚΡΟ». Υπολειτούργησε και το μεγάλο σούπερ μάρκετ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» στην περιοχή του Κερατσινίου.

Το πόσο σκληρή ήταν η μάχη που έδωσαν χτες οι εμποροϋπάλληλοι φαίνεται ανάγλυφα από τα όσα διαδραματίστηκαν στο σούπερ μάρκετ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» στο Ικόνιο με 700 εργαζόμενους. Οι ομάδες περιφρούρησης, την οποία αποτελούσαν μέλη του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά και εργαζόμενοι άλλων κλάδων «έπιασαν» τα πόστα τους από τις 5 το πρωί. Και όμως είδαν ότι μέσα στο σούπερ μάρκετ υπήρχαν ήδη, λιγοστοί βέβαια, συνάδελφοί τους. Οπως είπε ένας από αυτούς στα «κλεφτά» είχαν κληθεί από τους διευθυντές με τον εκβιασμό της απόλυσης να πιάσουν δουλιά από τις 4 τη νύχτα! Και δεν ήταν μόνο αυτό.

Από 5.30 μέχρι και τις 9 το πρωί οι σκηνές που εκτυλίχτηκαν καθώς κατέφτανε ο κύριος όγκος των εργαζομένων ήταν χαρακτηριστικές. Ορισμένοι με θάρρος συμπαρατάσσονταν με τους συναδέλφους τους της περιφρούρησης, άλλοι έρχονταν κοντά στην περιφρούρηση για να πουν χαμηλόφωνα: «Μη φύγετε, μας πιέζουν να μπούμε μέσα» και άλλοι έφευγαν. Ταυτόχρονα, άνθρωποι της διεύθυνσης εισχωρούσαν ανάμεσα στους εργαζόμενους για να τους αναγκάσουν να πιάσουν δουλιά, ενώ πιέσεις δέχονταν από την εργοδοσία και μέσω ...κινητών. Οπως φάνηκε, εκεί που η διεύθυνση κυρίως «χτυπούσε», ήταν οι ωρομίσθιοι, τετραωρίτες και πενταωρίτες, όλοι νεολαίοι. Δύναμη στους απεργούς έδωσε και η παρουσία του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πατσιλινάκου στις 8 το πρωί.

Συγκέντρωση και πορεία

Η απεργιακή συγκέντρωση των εμποροϋπαλλήλων του Πειραιά έγινε στις 11.30 το πρωί στη συμβολή των οδών Τσαμαδού και Ηρώων Πολυτεχνείου. «Ανοίγοντας» τη συγκέντρωση, η πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά Κούλα Κυριακοπούλου τόνισε ότι η απεργία αυτή αποτελεί «την αρχή των αγώνων μας. Θα αγωνιστούμε ενάντια στο ωράριό τους, θα αγωνιστούμε, για να διεκδικήσουμε ανθρώπινα ωράρια, ανθρώπινους μισθούς και συνθήκες δουλιάς». Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ ο Λευτέρης Σκαρόπουλος. Δίπλα στους εργαζόμενους ήταν και η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη.

Οι απεργοί έκαναν πορεία στους δρόμους του εμπορικού κέντρου του Πειραιά και κατέληξαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα στον υπουργό Μ. Κεφαλογιάννη.