Ευρω - εθισμός στα ναρκωτικά

Σκανδαλώδης, όπως τη χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διακοπή της οικονομικής υποστήριξης πολλών προγραμμάτων έρευνας και δράσης κατά της ουσιοεξάρτησης

Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2005

Τα «στεγνά προγράμματα» στην Ελλάδα, παρά τη μόνιμη οικονομική θηλιά των κυβερνήσεων, έχουν αποτελεσματικότηταπου προσεγγίζει το 80% (Στη φωτογραφία εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ για την αποφοίτηση των απεξαρτημένων το 2004)
Το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης δε συνιστά πλέον προτεραιότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα προωθείται μια διαδικασία «φυσιολογικοποίησης» του προβλήματος σε ένα κλίμα μειωμένης κοινωνικής ανησυχίας.

Αυτές οι διαπιστώσεις περιέχονται στο βιβλίο «Ουσιοεξάρτηση - Σύγχρονα Θέματα» που επιμελήθηκαν ο Ι. Λιάππας και η Β. Πομίνι και παρουσιάστηκε χτες σε εκδήλωση του Ελληνικού Τμήματος ITACA (Σωματείο Ευρωπαίων Επαγγελματιών Λειτουργών για την αντιμετώπιση της Ουσιοεξάρτησης). Ο πρόεδρος της ITACA Mauritzio Coletti στο κεφάλαιο για τη θέση των επαγγελματιών Υγείας στο χώρο των ουσιοεξαρτήσεων και με τίτλο «λιγότεροι πόροι» σημειώνει: «Ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σκανδαλώδης η διακοπή της οικονομικής υποστήριξης πολλών προγραμμάτων έρευνας και δράσης. Υπάρχουν δύο εξηγήσεις για αυτή την κατάσταση. Η πρώτη αφορά την πιο γενική επίθεση στο κοινωνικό κράτος, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με τη μείωσης της κοινωνικής αντίδρασης ξενισμού σχετικά με το φαινόμενο των ναρκωτικών. Πρόκειται για μια διαδικασία "φυσιολογικοποίησης" του προβλήματος, σε ένα κλίμα μειωμένης κοινωνικής ανησυχίας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα οι θεραπευτικές παρεμβάσεις και η γενικότερη δράση στο πεδίο της χρήσης και της κατάχρησης εξαρτησιογόνων ουσιών να εισαχθούν στους "αδύνατους" τομείς των ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών μαζί με την κοινωνική πρόνοια, τις παρεμβάσεις για τους ηλικιωμένους και την ψυχική υγεία γενικότερα».

Προς επίρρωση αυτής της διαπίστωσης ήρθε ο εθνικός συντονιστής Κ. Μπάλλας, που εκπροσώπησε τον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη στην παρουσίαση του βιβλίου. Αφού θύμισε τη Νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες (24.11.2004) για την επόμενη οχταετία, είπε: «Τα χρήματα είναι πια λίγα. Δεν μπορεί παρά να δίνονται σε συγκεκριμένους φορείς που έχουν αυτή την αντίληψη».

Και δυστυχώς η κυρίαρχη αντίληψη στην Ευρώπη είναι η αντιμετώπιση του εξαρτημένου ως πελάτη - όρο που χρησιμοποιεί και ο Mauritzio Coletti, που κάνει τις παραπάνω διαπιστώσεις. Μιλώντας χτες βράδυ ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης, είπε ότι η κυβέρνηση μελετά «το Εθνικό Σχέδιο για τη θεραπεία εξαρτημένων ατόμων, καθώς και τις ενδεχόμενες συνεργασίες με το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα, πάντοτε υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και κάλυψη των οικονομικών δαπανών από τους δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς».

Η πρώτη φυλλομέτρηση του βιβλίου δίνει την εικόνα της αντιπροσωπευτικής καταγραφής των θεραπευτικών μεθόδων για την αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης χωρίς όμως να γίνεται προσέγγιση σε βάθος.