ΙΣΠΑΝΙΑ
Βομβιστική επίθεση και επιχείρηση «εκμετάλλευσής» της
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2005

Associated Press

Από το χώρο της έκρηξης
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε χτες σε «επιχειρηματικό πάρκο» στα περίχωρα της Μαδρίτης, για την οποία αυτόματα τα στελέχη της κυβέρνησης Θαπατέρο κατηγόρησαν τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Ο επίσημος απολογισμός έως το βράδυ έκανε λόγο για 43 τραυματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονταν στο εξαώροφο κτίριο όπου στεγάζονταν κύρια πολυεθνικές - όπως η γαλλική εταιρία πληροφορικής «Bull» - και έχουν εκδορές από σπασμένα τζάμια και θραύσματα. Δεν υπήρχαν πληροφορίες για σοβαρούς τραυματισμούς.

Οι αρχές ανέφεραν πως ένας άνδρας που ισχυρίστηκε ότι μιλούσε εκ μέρους της ΕΤΑ τηλεφώνησε και έδωσε τη «γενική τοποθεσία» όπου επρόκειτο να γίνει η επίθεση.

Ο Ισπανός σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγες Θαπατέρο επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολλαπλώς το συμβάν. Μιλώντας από την Πολωνία, όπου βρισκόταν χτες σε επίσημη επίσκεψη, είπε ότι θέλει να διαμηνύσει «στους τρομοκράτες της ΕΤΑ, και όσους τους υποστηρίζουν, ότι δεν τους χωρά ποια η κοινωνία». Στη Μαδρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο είπε ότι η αστυνομία προέβη σε μπαράζ επιχειρήσεων και συλλήψεων: τουλάχιστον 14 «ύποπτοι συνελήφθησαν», είπε. Οι δηλώσεις και οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης σηματοδοτούν συνέχιση και ένταση της όλο και πιο σκληρής στάσης που ακολουθείται έναντι των Βάσκων αυτονομιστών, από το 2003, όταν τέθηκε εκτός νόμου από την τότε κυβέρνηση Αθνάρ το Ερι Μπατασούνα.