ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΙ
Ζητούν 30% λιγότερους εισακτέους

Το υπουργείο Παιδείας αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας

Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2005

Motion Team

Σε βραχνά εξελίσσονται για τα Ιδρύματα οι τεράστιες λίστες εισακτέων
Το λογική του στρουθοκαμηλισμού ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας σχετικά με το θέμα του αριθμού των εισακτέων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που κάθε χρόνο είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που προτείνουν τα ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας ζητά κάθε χρόνο από τα ανώτατα ιδρύματα να προτείνουν πόσους εισακτέους μπορούν να δεχτούν και να εκπαιδεύσουν, γνωρίζοντας τις υποδομές τους, το ύψος της χρηματοδότησής τους, τον αριθμό του ανθρώπινου δυναμικού (εκπαιδευτικού και διοικητικού) που διαθέτουν. Ωστόσο, αυτές οι προτάσεις των ιδρυμάτων σπάνια λαμβάνονται υπόψη και, σχεδόν πάντα, ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε ίδρυμα που ορίζεται από το υπουργείο είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχουν υποδείξει τα ιδρύματα. Η μεγάλη αύξηση των εισακτέων των προηγούμενων χρόνων δε συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων και μέριμνα βελτίωσης και επέκτασης των υποδομών τους, με αποτέλεσμα την ασφυκτική πίεση των ιδρυμάτων και κατ' επέκταση την υποβάθμιση των συνθηκών σπουδών και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

Αυτή η κατάσταση φαίνεται ότι θα εξακολουθήσει και φέτος, καθώς σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος» (που επί της ουσίας επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Παιδείας), οι φετινές προτάσεις των ιδρυμάτων αφορούν πολύ μικρότερο αριθμό εισακτέων απ' όσους δέχτηκαν πέρσι. Το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι οι περσινές προτάσεις των ιδρυμάτων κινούνται στα ίδια επίπεδα με τις φετινές, αποφεύγει να απαντήσει όμως στην ουσία του προβλήματος, δηλαδή στο πόσο απέχει ο τελικός αριθμός των εισακτέων που αποφασίζει το υπουργείο από τις προτάσεις των ιδρυμάτων.

Για παράδειγμα:

Γενικά, τα πανεπιστήμια εκτιμούν ότι μπορούν να εκπαιδεύσουν περίπου 30% λιγότερους φοιτητές απ' όσους αναγκάζονται να δεχτούν. Και ενώ σύμφωνα με τα ιδρύματα ο βασικός λόγος για τον οποίο ζητούν λιγότερους εισακτέους είναι η υποχρηματοδότηση, το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι οι προτάσεις των ιδρυμάτων αυξομειώνονται ανάλογα με... τη ζήτηση που έχουν τα Τμήματά τους! Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα ΤΕΙ, για τα οποία το υπουργείο Παιδείας απέφυγε να δώσει στοιχεία με τις προτάσεις τους.