ΖΑΝ - ΛΙΚ ΓΚΟΝΤΑΡ
Η δική μας μουσική
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2005

Ακόμα και με τους δικούς του «ειδικούς» και «εξεζητημένους» κώδικες να δεις την τελευταία ταινία του Ζαν - Λικ Γκοντάρ, πάλι δε θα αποφύγεις το, καλοπροαίρετο, μελαγχολικό ωστόσο, σχόλιο: Πέρα από τη μοναξιά του διανοούμενου (και τις «θεωρητικές» ανησυχίες του), υπάρχει και ο στεγνός -και πολύ θανατηφόρος- ιμπεριαλισμός σε βάρος των απλών ανθρώπων! Ιμπεριαλισμός, που, ειδικά σήμερα, που βρίσκεται σε έξαρση, απαιτεί πρακτικές και συγκεκριμένες αντιπαραθέσεις και όχι φιλολογικές αεροξιφομαχίες.

Πολύ φοβάμαι, για να μην πω πως είμαι βέβαιος, ότι ελάχιστα θα ανησυχήσουν οι ...ανησυχίες του Γκοντάρ τον Μπους και τα άλλα κοράκια. Και ελάχιστα θα συνετίσουν οι «ποιητικές» και «φιλοσοφικές» συμβουλές του το Ισραήλ. Δε συμφωνούμε καθόλου, για το «αναγκαίο» των «δυο πλευρών», που προπαγανδίζει ο Γάλλος σκηνοθέτης. Η Παλαιστίνη δεν υφίσταται σαν αντι-πόλος του Ισραήλ. Οι δυο πλευρές που υπαινίσσεται είναι μόνον οι ταξικές πλευρές. Ο άνθρωπος του μέλλοντος, ωστόσο, δε θα δίνει πάντα τις «μάχες» του στη φθηνή αντιπαράθεση (πόλεμος). Υπάρχουν παραγωγικότερα σημεία για «συγκρούσεις». Για την πάλη του παλιού με το νέο. Στο Σαράγεβο δε συγκρούονται δυο θρησκευτικοί πολιτισμοί (μουσουλμάνοι - χριστιανοί). Εισβολή έγινε. Ιμπεριαλιστική εισβολή (άλλο που ο Γκοντάρ και οι συγγραφείς φίλοι του, που συγκεντρώθηκαν σε συνέδριο στο πολιτιστικό Κέντρο Αντρέ - Μαλρό, στο κατακαμένο Σαράγεβο, για άλλα τυρβάζανε)!

Αλλά και κινηματογραφικά ο Γκοντάρ δεν έρχεται με κάτι καινούριο. Δεν έχει αποβάλει ακόμα την «αθώα» περίοδο της Nouvelle Vague (παρότι ο κόσμος έχει τρέξει με μεγάλες ταχύτητες και έχει ενηλικιωθεί). «Στήνει» τις σκηνές και τα πλάνα του και «ελευθερώνει» προφορικά «ανεξέλεγκτα» φιλοσοφικά παρωχημένα τσιτάτα: «Ο κομμουνισμός διήρκεσε όσο διήρκεσε το ματς Αγγλίας - Ουγγαρίας στο Γουέμπλεϊ - οι Αγγλοι έπαιζαν ατομικά και οι Ούγγροι ομαδικά», είπε! Κάποιοι δημιουργοί μεγαλώνουν, αλλά εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν (αθώα;) παιδιά!

Παίζουν: Σάρα Αντλερ, Ναντ Ντιε, Ρόνι Κρέιμερ, Ζαν - Κριστόφ Μπουβέ, Ζορζ Αγκιγιάρ, Λετίσια Γκουριέρες.