ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Κλίμα εκφοβισμού καλλιεργούν κυβέρνηση και ΕΛ.ΑΣ.
Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005

Avaton

Με μεγαλύτερη ένταση συνεχίζεται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης η αστυνόμευση των πολιτών σε όλη τη χώρα, στο όνομα δήθεν της υλοποίησης της αντεγκληματικής πολιτικής για το 2005. Τα κρούσματα αυταρχισμού και αστυνομικής αυθαιρεσίας και οι καταγγελίες ανθρώπων που υπόκεινται βίαιους ελέγχους αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Τώρα, απ' ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση και η Ελληνική Αστυνομία «στήνουν» έναν ακόμα πιο ασφυκτικό κλοιό στις λαϊκές ελευθερίες.

Ετσι, μόλις προχτές και χτες πραγματοποιήθηκαν 27.761 αστυνομικοί έλεγχοι σε άτομα, καταστήματα και οχήματα, στο πλαίσιο μεγάλης κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης με την ονομασία «ΠΟΛΙΣ» που έγινε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ηράκλειο. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 2.098 αστυνομικοί (1.751 σε Αθήνα, 226 σε Θεσσαλονίκη, 80 σε Λάρισα και 41 σε Ηράκλειο). Από τους συνολικά 27.761 ελέγχους, βεβαιώθηκαν 2.821 παραβάσεις και συνελλήφθησαν 546 άτομα με κυριότερες κατηγορίες, παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, όπλων και ηθών. Η επιχείρηση έγινε υπό τις οδηγίες του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Γ. Αγγελάκου και με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Γ. Βουλγαράκη. Παρόμοιες αστυνομικές επιχειρήσεις (σ.σ. που όπως είναι προφανές λειτουργούν και με τρόπο εκφοβιστικό για τους κατοίκους των πόλεων στις οποίες διεξάγονται) έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την αστυνόμευση των κεντρικών πλατειών της Αθήνας, ένα μέτρο που ξεκίνησε από τις 25 Μάη του 2004 και που κάθε μήνα, οι αστυνομικοί που διατίθενται, οι έλεγχοι και οι προσαγωγές παρουσιάζουν αυξητική τάση. Συγκεκριμένα, για τον Γενάρη διατέθηκαν 1.333 αστυνομικοί τάξης (έναντι 1.172 τον Δεκέμβρη) που πραγματοποίησαν 6.113 ελέγχους (5.067 πριν από ένα μήνα) και προσήγαγαν 651 άτομα. Συνολικά συνελλήφθησαν 8 άτομα. Από πλευράς αστυνομικών ασφαλείας, οι αστυνομικοί ήταν σαφώς λιγότεροι - 221 έναντι 939 του Δεκέμβρη - όμως οι έλεγχοι που πραγματοποίησαν ήταν περίπου ίδιοι (1.076 τον περασμένο μήνα και 1.318 τον τελευταίο του 2004). Σε ό,τι αφορά τις προσαγωγές, αυτές έφτασαν τις 176 και οι συλλήψεις τις 126.

Τέλος, για το πρόγραμμα κατά του παραεμπορίου, που στηρίζεται σε συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με αρμόδιους φορείς (υπουργείο Ανάπτυξης, Δημοτική Αστυνομία, Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθήνας και ΣΔΟΕ) και τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Μάη, για το Γενάρη του 2005 συγκροτήθηκαν 162 μεικτά κλιμάκια. Αυτά προχώρησαν σε δέσμευση διαφόρων πωλούμενων ειδών όπως ένδυσης, αξεσουάρ και μικροαντικείμενα.