ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Κλιμάκωση της τρομοκρατίας αλλά και της αντίστασης
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999

Κλιμακώνεται η τρομοκρατία στα σχολεία, προκειμένου να σπάσει το αγωνιστικό φρόνημα των αγωνιζόμενων μαθητών. Κόντρα στις προσδοκίες της κυβέρνησης και των μηχανισμών της οι μαθητές της Μακεδονίας και της Θράκης συνεχίζουν και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με καταλήψεις, αποκλεισμούς δρόμων και αποχές από τα μαθήματα προετοιμάζοντας τα νέα μεγάλα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια για τις 16 του Δεκέμβρη. Στη Θεσσαλονίκη η κινητοποίηση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Την ίδια ώρα εισαγγελείς και αστυνομία, με ή χωρίς τη συνεργασία των διευθυντών των σχολείων, συνεχίζουν τις «περιπολίες» μέσα και έξω από τα σχολεία. Προσπαθούν να διαλύσουν ακόμη και διαδηλώσεις, ενώ δε διστάζουν απρόκλητα να προχωρούν και σε συλλήψεις μαθητών.

Χτες καταδικάστηκε σε 2 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή ο μαθητής του 15ου ΤΕΕ Θεσσαλονίκης Κυριάκος Ζολώτας, ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια της προχθεσινής πανεκπαιδευτικής πορείας την ώρα των μικροεπεισοδίων έξω από το δικαστικό μέγαρο. Ο μαθητής αμέσως μετά τη δίκη αφέθηκε ελεύθερος.

Στα υπό κατάληψη σχολεία της Κομοτηνής και της Πτολεμαΐδας συνεχίστηκε χθες για τέταρτη μέρα η επιχείρηση τρομοκρατίας. Νέο συλλαλητήριο και μπλόκο στην Εθνική οδό Πτολεμαΐδας - Φλώρινας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι μαθητές των Λυκείων της Πτολεμαΐδας που κρατούν για δεύτερη συνεχή εβδομάδα τα σχολεία τους κλειστά παρά τα συνεχή κρούσματα αυταρχισμού. Και χτες η στάση της αστυνομίας απέναντι στους μαθητές ήταν προκλητική, αφού κατόπιν εισαγγελικής εντολής απαιτούσαν να ανοίξει ο δρόμος, με αφορμή τις αντιδράσεις ορισμένων «αγανακτισμένων» οδηγών. Φάνηκε για άλλη μια φορά πως πρόθεση της αστυνομίας ήταν να προχωρήσει σε συλλήψεις, όμως κάτω από την κατακραυγή και την αγανάκτηση των γονέων και των εργαζομένων που συμπαρίστανται στους μαθητές, αποτράπηκε το γεγονός. Αμέσως μετά το συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής οδού, οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία προς το κέντρο της πόλης και ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για σήμερα το πρωί. Στο Νομό σε κατάληψη βρίσκονται και τα δύο ΤΕΕ της Κοζάνης.


Στην Κομοτηνή τη δεύτερη πόλη της Μακεδονίας και Θράκης άξιος θαυμασμού είναι ο ζήλος των κατασταλτικών μηχανισμών για την εφαρμογή των αντιδημοκρατικών εντολών της κυβέρνησης. Χτες μετά από προκλητική παρέμβαση της αστυνομίας, σημειώθηκαν επεισόδια στο ΤΕΕ της πόλης. Συγκεκριμένα οι αστυνομικοί επιχείρησαν να εισβάλουν στο υπό κατάληψη ΤΕΕ προκειμένου να «ανοίξουν» τις τρεις εισόδους. Οι μαθητές αντέδρασαν και ορισμένοι ένστολοι θεώρησαν σκόπιμο να τους «νουθετήσουν» με ξύλο, σπρωξιές και απειλές. Επίσης ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, Δ.Παπαδημητρίου, στις 8 Δεκέμβρη, ημέρα του συλλαλητηρίου, πήγε τους μαθητές εκδρομή, ενώ χτες επιδόθηκε σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον εκείνων που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις και, επιδεικνύοντας το παιδαγωγικό του πνεύμα, άρχισε να τραβολογά από το γιακά συνδικαλίστρια μαθήτρια που πρωτοστατούσε στην αποχή των μαθητών του σχολείου. Στην Κομοτηνή χτες απείχαν από τα μαθήματά τους οι μαθητές του 1ου, 2ου Ενιαίου Λυκείου, του ΤΕΕ, του ΟΑΕΔ και του 1ου Γυμνασίου.

Με νέες διαδηλώσεις και πορείες συνέχισαν χτες τον αγώνα τους και οι μαθητές των Γιαννιτσών. Κατήγγειλαν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης απέναντι στο μαθητικό κίνημα της χώρας. Στην πόλη των Γιαννιτσών σε κατάληψη βρίσκονται το 2ο ΤΕΕ, ενώ από τα μαθήματά τους απέχουν οι μαθητές του 1ου και του 3ου ΤΕΕ. Επίσης στο Νομό Πέλλας σε κατάληψη βρίσκονται και τα δύο ΤΕΕ της Εδεσσας.

Δεκάδες είναι και τα Λύκεια σε Μακεδονία και Θράκη που τελούν υπό κατάληψη, ενώ σε πολλά σχολεία οι μαθητές πραγματοποιούν καθημερινά αποχές από τα μαθήματα. Ετσι σε κατάληψη βρίσκονται τα 4 από τα 5 Λύκεια της Φλώρινας, τα δύο ΤΕΕ της Νάουσας, τα 2 ΤΕΕ και το 1ο Ενιαίο Λύκειο της Αλεξάνδρειας, καθώς επίσης και 3 Λύκεια της Βέροιας. Στο Νομό Χαλκιδικής υπό κατάληψη βρίσκονται τα ΤΕΕ του Πολυγύρου, των Νέων Μουδανιών και της Αρναίας. Στις Σέρρες σε κατάληψη βρίσκεται το 1ο ΤΕΕ, ενώ στην Ξάνθη σε κατάληψη βρίσκονται σχεδόν όλα τα Λύκεια της πόλης.