ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Λύσεις τώρα απαιτούν οι Αντιστασιακοί

Συνέντευξη Τύπου της ΠΟΑΟ για τα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αντιστασιακοί και πολιτικοί πρόσφυγες. Κινητοποίηση στις 23 Φλεβάρη

Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005

Από τη συνέντευξη Τύπου της ΠΟΑΟ. Στο βήμα ο πρόεδρός της Γιώργης Μωραΐτης
Τα μεγάλα προβλήματα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης αρνούνται να επιλύσουν οι κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας, είτε αυτές ήταν του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ, σημείωσαν χτες οι εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ). Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γιώργης Μωραΐτης, παρά τις επιστολές και τα υπομνήματα που έχουν στείλει σε όλες τις κυβερνήσεις, καμία δε δέχτηκε ακρόαση για να συζητήσει τα προβλήματα των αντιστασιακών. «Πρόκειται για καθαρά πολιτικές επιλογές», επισήμαναν οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων.

Πράγματι, όπως τόνισε ο Γ. Μωραΐτης, ενώ απέστειλαν υπόμνημα με τα αιτήματα των αντιστασιακών προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ζητώντας και συνάντηση μαζί του για τη διευθέτηση των χρονιζόντων προβλημάτων, εκείνος δεν τους δέχτηκε προβάλλοντας φόρτο εργασίας. Το ίδιο υπόμνημα έστειλαν στα κόμματα της ελληνικής Βουλής.

Ο πρωθυπουργός διαβίβασε τα σχετικά αιτήματα των αντιστασιακών στα αρμόδια υπουργεία, όμως οι απαντήσεις «ήταν καθαρά ενημερωτικές και εν τέλει αρνητικές», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ. Τα υπουργεία απλώς ενημέρωναν, για τα ελάχιστα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αποφεύγοντας κάθε αναφορά για τη λύση των προβλημάτων. Ανάμεσα στα άλλα, με το υπόμνημά τους, οι Αντιστασιακές Οργανώσεις, επισημαίνουν τα παρακάτω ζητήματα:

Οι αγωνιστές απαιτούν να μην αντιμετωπίζονται οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης ως πολίτες β' κατηγορίας. Και να αναγνωριστούν οι αξιωματικοί που αποφοίτησαν από τις προαγωγικές σχολές του ΕΛΑΣ καθώς και οι καπεταναίοι που ονομάστηκαν με διάταγμα της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Το ίδιο να ισχύσει και για τους αξιωματικούς του ΔΣΕ που ονομάστηκαν με διάταγμα της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης. Να δοθεί στους αγωνιστές η ενίσχυση των συντάξεων με 15%. Αναφορικά με τους αγρότες που αναγνωρίστηκαν αντιστασιακοί με το Ν. 2320/95, να τους δοθεί το επίδομα που δικαιούνται.

Επίσης, καλείται η κυβέρνηση να λύσει οριστικά το πρόβλημα του επαναπατρισμού των πολιτικών προσφύγων, που παραμένουν αναγκαστικά στην προσφυγιά, αφού οι όροι και προϋποθέσεις που τίθενται είναι απαγορευτικοί. Βασικό αίτημα είναι να διεκδικήσει η κυβέρνηση τις αποζημιώσεις και οφειλές από τη Γερμανία και επιστροφή του κατοχικού δανείου.

Ομως, αντί άλλων, τα υπουργεία απαντούν με... ενημέρωση. Ενδεικτικό όλων είναι ότι για το ζήτημα του επαναπατρισμού των πολιτικών προσφύγων, η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας πιστά την πολιτική που χάραξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αρνείται την απάλειψη της προϋπόθεσης «Ελληνες το γένος» με την αιτιολογία ότι ...«άπτεται της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας». «Εξήντα χρόνια από την απελευθέρωση και πενήντα πέντε από τη λήξη του εμφυλίου αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του αλβανικού μετώπου θεωρούνται ανθέλληνες», σχολίασε ο Γ. Μωραΐτης, δίνοντας το πραγματικό στίγμα αυτής της εμμονής.

Οι αντιστασιακές οργανώσεις, πάντως, όπως τονίστηκε, είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Ως πρώτη «στάση» σε αυτό τον αγώνα, έρχεται η 23η Φλεβάρη, ημέρα επετείου της ίδρυσης της ΕΠΟΝ, όταν και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία μέχρι τη Βουλή όπου αντιπροσωπεία τους θα συναντηθεί με τα κόμματα της Βουλής, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για την κατάληξη του υπομνήματος και της επιστολής.

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο Β. Φυτσιλής, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, ο Ν. Τερζόγλου, επίτιμος πρόεδρος, ο Ν. Καραντηνός, πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ και των αντιστασιακών δημοσιογράφων, ο Π. Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, και πρόεδροι και εκπρόσωποι των διοικήσεων όλων των ΕΑΜογενών Αντιστασιακών Οργανώσεων.