Η χρόνια αδιαφορία «πνίγει» τον Εβρο

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων και αγροτικών εγκαταστάσεων καταστράφηκαν από τις πλημμύρες

Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005

Η δημοσιογράφος του «Ρ» συζητά με τον αγρότη Γιάννη Μακρή, από την ΠΑΣΥ, στον πλημμυρισμένο Εβρο
ΕΒΡΟΣ (Της απεσταλμένης μας Μαρίας ΠΕΡΓΑΝΤΗ).--

Είναι δύσκολο να φανταστείς ότι κάτω από αυτό το νερό πριν από λίγες μέρες υπήρχε ζωή. Ο Εβρος μετατράπηκε σε μία απέραντη γκρίζα λίμνη. Εξέχουν μόνο οι κορυφογραμμές των αναχωμάτων, ξερά δέντρα, σκεπές. Και η σιδηροδρομική γραμμή του τρένου στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του νερού.

Πάνω από 30 χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν στα ελληνικά εδάφη και δεκάδες χιλιάδες στα τουρκικά από την υπερχείλιση του ποταμού Εβρου. Στο Πύθιο τα νερά έφτασαν στις πόρτες των σπιτιών, ενώ το Διδυμότειχο και το Σουφλί κινδύνεψαν να πλημμυρίσουν. Οι κατασκηνώσεις που βρίσκονται στις Καστανιές, στις όχθες του ποταμού Αρδα στην Ελλάδα, και το προάστιο Κάραγατς στην Αδριανούπολη της Τουρκίας πλημμύρισαν επίσης.

Στο Νομό Εβρου ζημιά έχουν υποστεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όχι μόνο με χειμερινές καλλιέργειες (σιτηρά), αλλά και εκτάσεις έτοιμες να καλλιεργηθούν με ανοιξιάτικα. Οι αγροτικοί δρόμοι, τα κανάλια, τα αντλιοστάσια, τα αποστραγγιστικά, τα αναχώματα σκεπάστηκαν από τα νερά και δεν αποκλείεται να έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές. Δελτίο Τύπου της Νομαρχίας Εβρου σημειώνει ότι καταστροφές έχουν γίνει στην Εγνατία Οδό, τον κάθετο άξονα, το οδικό δίκτυο δήμων και την αγροτική οδοποιία.

Σύμφωνα με αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία το τελευταίο διάστημα επικράτησαν τα ίδια καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις, νότιοι άνεμοι) που είχαν ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό του όγκου των υδάτων του Εβρου, αλλά και των ποταμών που χύνονται σε αυτόν (Αρδας και Ερυθροπόταμος από Βουλγαρία, Τούντζε και Εργίνης από την Τουρκία).

Γύρω από τα αίτια της πλημμύρας έγινε μεγάλη κουβέντα στην κοινωνία του Εβρου που τροφοδοτούνταν και από τις δηλώσεις του νομάρχη Νίκου Ζαμπουνίδη (ανήκει στο ΠΑΣΟΚ), που έριχνε ευθύνες στους Βούλγαρους για κακή διαχείριση του νερού στα τρία φράγματα. Αλλά και από φήμες για τους Τούρκους που δήθεν φτιάξανε πιο ψηλά αναχώματα και πλημμύρισε, για παράδειγμα, το Πύθιο. Αυτό που σίγουρα ισχύει, και το υπογραμμίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, είναι ότι οι ευθύνες βαρύνουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που εναλλάσσονται στην εξουσία και δεν έχουν πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της περιοχής και την αξιοποίηση των υδάτων με βάση διακρατική συμφωνία των τριών κρατών.

Είναι γνωστό ότι πέρα από τα αναχώματα που ξεκίνησαν να φτιάχνονται τη δεκαετία του 1950 και τα μερεμέτια που γίνονται εδώ και 40 με 50 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτε άλλο, ούτε καν κάποια ολοκληρωμένη μελέτη υπάρχει. Μόνο ανέξοδες υποσχέσεις μοιράζονται (όπως η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού από τα Λάβαρα περί αποζημιώσεων) για ένα μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάζεται συχνά πυκνά και δεν έχει λυθεί. Δηλαδή πλημμύρες το χειμώνα, ξηρασία το καλοκαίρι.

Ολα ξεκίνησαν από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας όταν άρχισε να ανεβαίνει η στάθμη του Εβρου. Από την Πέμπτη 17 Φλεβάρη ξεπέρασε τα όρια επικινδυνότητας (5.80 μ.) και τέθηκε ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εγιναν 3 τεχνικές κατακλύσεις σε Πύθιο, Λάβαρα, Αμόριο σε γεωργικές εκτάσεις συνολικά 20.000 στρεμμάτων. Οι περισσότερες όμως έγιναν στα εδάφη της Τουρκίας, Σάββατο προς Κυριακή (18-19/2), σε 15 σημεία, που τελικά βοήθησαν στην εκτόνωση της κατάστασης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο μηχανισμός της, επί της ουσίας, έπαιξε το ρόλο του «πυροσβέστη». Επιστράτευσε την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική, το Στρατό, Νομαρχία, Περιφέρεια, κρατικά ΜΜΕ, Κέντρο Διασυνοριακής Συνεργασίας κλπ. και «βλέποντας και κάνοντας» εκτόνωσε το πρόβλημα. Ομως, σε όλη τη διαδικασία του Συντονιστικού Οργάνου που έστησαν, δεν καλέστηκαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων που έχουν καλή γνώση της περιοχής, αλλά οι αποφάσεις παίρνονταν «επί χάρτου».

Καταστροφή για τους αγρότες

«Είναι καταστροφή, γιατί έχουμε απώλεια εισοδήματος από τις χειμερινές καλλιέργειες και ανεβαίνει το κόστος παραγωγής για τις επόμενες (περισσότερη εργασία, διπλάσια φάρμακα, ζιζανιοκτόνα). Δεν έχεις πρόσβαση στα χωράφια. Εχουν γίνει καταστροφές σε δρόμους, κανάλια, αντλιοστάσια κλπ.» μας εξηγεί ο Γιάννης Μακρής, αγρότης από την ΠΑΣΥ και συμπληρώνει: «Εγκαιρα το κράτος πρέπει να αναλάβει να ανοίξει τους δρόμους και να κάνει επισκευές, αλλά και να αποζημιώσει τους παραγωγούς στο 100% από τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ. Είναι ανάγκη, επίσης, η άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αγροτικών υποδομών, όπως φράγματα, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα αγροτικής οδοποιίας και αντιπλημμυρικής προστασίας. Οι αγρότες της περιοχής δεν αντέχουν άλλα χτυπήματα. Εχουν πληγεί ήδη εξαιτίας της χαμηλής τιμής και της μικρής επιστροφής συνυπευθυνότητας στο βαμβάκι, τα απλήρωτα καλαμπόκια σε Σουφλί και Ορεστιάδα, τις εξευτελιστικές τιμές στα στάρια. Σαν ΠΑΣΥ τους καλούμε να μη μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και να οργανώσουν κινητοποίηση στις 25 Φλεβάρη, βάζοντας όλα τα αιτήματα μαζί. Να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που είναι η κοινή αιτία των προβλημάτων».

Να βγουν πολιτικά συμπεράσματα

Κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε στο Πύθιο. Οι κάτοικοι εκδήλωσαν τη βαθιά απογοήτευση και την ανησυχία τους. «Είμαστε αγανακτισμένοι. Μας θυμούνται όταν γίνονται καταστροφές ή όταν θέλουνε την ψήφο μας. Η κατάσταση είναι δραματική». «Καλά τα λέει το ΚΚΕ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι το ίδιο» σημείωσε ένας γέροντας, που προσθέτει: «Από όταν ήμουνα παιδί, θυμάμαι να πλημμυρίζει το ποτάμι. Πάνε 60 χρόνια από τότε».

Ο Σταμάτης Γκατζίδης, γραμματέας της Αχτίδας Β. Εβρου του ΚΚΕ, επισημαίνει: «Ο νομός μας είναι ανοχύρωτος. Η αιτία του προβλήματος είναι η πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων. Αυτοί που έρχονται και κλαίνε πάνω στα αναχώματα είναι αυτοί που υπηρέτησαν αυτές τις πολιτικές λιτότητας και πρέπει να απολογούνται και όχι να βγαίνουν και από πάνω με δηλώσεις στα κανάλια, όπως ο νομάρχης Ν. Ζαμπουνίδης (ΠΑΣΟΚ). Τι έκανε για αυτό το νομό όσο ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ; Χρειάζεται να βγάλετε πολιτικά συμπεράσματα: Ποιος φταίει για την κατάσταση», τονίζει και συμπληρώνει: «Αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη να βάλουμε μπροστά το αίτημα για άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών που έγιναν στον Εβρο, πλήρη αποζημίωση των αγροτών και αντιπλημμυρική προστασία του Εβρου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να παρθούν μέτρα για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στον Εβρο (2015-02-15 00:00:00.0)
Εγκλημα διαρκείας η ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (2014-12-14 00:00:00.0)
Η βροχόπτωση έγινε για άλλη μια φορά εφιάλτης (2010-02-17 00:00:00.0)
Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη (2006-03-01 00:00:00.0)
Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους στον Εβρο (2005-03-02 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η αγωνία για τα χειρότερα (2005-02-19 00:00:00.0)