ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Δεν εκδίδεται στη Γερμανία ο Ταϊλάν

Απέδωσαν οι προσπάθειες και οι αγωνιστικές πιέσεις των συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων

Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005

Motion Team

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση συμπαράστασης στον Ταϊλάν τον Απρίλη του 2004
Αποτέλεσμα έφεραν τελικά οι προσπάθειες και οι κινητοποιήσεις, εδώ και ένα χρόνο, εκατοντάδων συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων όλης της χώρας (στην οποία πρωτοστάτησαν μαζικοί φορείς του λαϊκού κινήματος της χώρας, όπως η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ, η Δημοκρατική Συσπείρωση, το ΠΑΜΕ και πολλοί άλλοι ακόμα) για τη μη έκδοση στη Γερμανία του Κούρδου αγωνιστή Ταϊλάν. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Σινάν Μποσκούρτ δε θα εκδοθεί στη Γερμανία.

Στη χτεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει: «Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, που ίσχυε κατά το χρόνο υποβολής του σχετικού αιτήματος, σε περίπτωση που τα αρμόδια δικαστήρια έχουν γνωμοδοτήσει υπέρ της έκδοσης εκζητουμένου, η τελική απόφαση για την έκδοση του αλλοδαπού σε άλλη χώρα ανήκει στον υπουργό Δικαιοσύνης». Διευκρινίζεται ακόμα πως «πρόκειται για την τελευταία φορά που για την έκδοση εκζητουμένου απαιτείται η σύμπραξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού ήδη από τον Ιούλη του 2004 ισχύει ο νέος νόμος 3251 για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, που προβλέπει τη λήψη της οριστικής απόφασης για την έκδοση ή μη αποκλειστικά από δικαστικά όργανα».

Ο Κούρδος Σινάν Μποσκούρτ, γνωστός στο συνδικαλιστικό και φιλειρηνικό κίνημα της χώρα μας ως Ταϊλάν, συνελήφθη τον Μάρτη του 2004, όταν βοήθησε τρεις συντρόφους του, πρώην πολιτικούς κρατουμένους και απεργούς πείνας στα «λευκά κελιά» της Τουρκίας να μπουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Αφού εξέτισε την ποινή για συνδρομή σε παράνομη είσοδο στη χώρα, συνέχισε να κρατείται από τις ελληνικές αρχές, αφού υπήρχε αίτημα έκδοσής του από τη γερμανική Δικαιοσύνη. Βασικοί λόγοι για την έκδοσή του στη Γερμανία ήταν τρία αδικήματα, για τα οποία ο Κούρδος αγωνιστής είχε συλληφθεί, αποζημιωθεί και αφεθεί ελεύθερος πριν από χρόνια, στη Γερμανία. Αίσθηση πάντως, είχε προκαλέσει το γεγονός πως στο διάστημα που φέρεται να είχε ήδη ζητηθεί η έκδοσή του από τις γερμανικές αρχές, ο αλλοδαπός αγωνιστής είχε ανανεώσει το διαβατήριό του στο γερμανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης χωρίς κανένα πρόβλημα.

Οπως τόνισε στο «Ρ» ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης και μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης, ο Αντώνης Αντανασιώτης, η χτεσινή απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης αποτελεί δικαίωση «του κινήματος που αναπτύχθηκε και βάση για νέους αγώνες ενάντια στα μέτρα που υλοποιούνται με κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε αυτά που ετοιμάζονται». Οσο για την επικείμενη απελευθέρωση του Κούρδου αγωνιστή, ο Α. Αντανασιώτης επισήμανε ότι «θέλω να πιστεύω ότι θα μείνει ελεύθερος σύντομα. Είναι καθαρά τυπική και γραφειοκρατική διαδικασία».