Κοινότητα αξιών...
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005

Γρηγοριάδης Κώστας

«Είναι περισσότερα αυτά που ενώνουν Ευρώπη κι Αμερική απ' αυτά που τις χωρίζουν... Υπήρξαν και υπάρχουν διαφωνίες σε χειρισμούς ή τακτικές, αλλά υπάρχει κατά βάση κοινότητα σε βασικές αξίες. Κι αυτή είναι μια ισχυρή βάση για την περαιτέρω συνεργασία». Αυτά δήλωσε - μεταξύ άλλων - προχτές ο Κ. Καραμανλής σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Κι αν αναρωτιέστε, ποιες είναι αυτές οι βασικές αξίες, φρόντισε ο ίδιος, λίγο μετά, να δώσει την απάντηση - με τον τρόπο του, βέβαια. Είπε συγκεκριμένα: «Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η εδραίωση της διεθνούς ασφάλειας προϋποθέτουν την αμοιβαία υποστήριξη για την εμπέδωση της ειρήνης και της ευημερίας».

Με άλλα λόγια, η κοινότητα των βασικών αξιών της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας περιλαμβάνει την πλήρη επιβολή της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης στον πλανήτη, την καταπολέμηση και καταστολή των λαϊκών αντιστάσεων, την εμπέδωση της ευημερίας των κεφαλαιοκρατικών κερδών και της ειρήνης των υποταγμένων.

Και σε ό,τι αφορά σε μας, δεν είχαμε την παραμικρή αυταπάτη, τόσο για το περιεχόμενο της «ισχυρής κοινής βάσης» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, όσο και για το χαρακτήρα των «διαφωνιών σε χειρισμούς και τακτικές». Αναρωτιόμαστε, όμως, τι λένε όσοι καλλιεργούν ψευδαισθήσεις, για μια ΕΕ αντίβαρο στις ΗΠΑ;