ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Αμεση λύση τώρα στα οξυμένα προβλήματα

Συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν χτες οι Αντιστασιακοί αγωνιστές

Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005

Φωτό: Γ. Λιονάκης

«ΕΑΜ- ΕΛΑΣ- ΕΠΟΝ ο δρόμος των λαών», «Είμαστε η γενιά που δε λύγισε. Γερμανούς, Ιταλούς, Αγγλους κι Αμερικανούς τους κυνήγησε», βροντοφώναξαν χτες οι αγωνιστές της Αντίστασης (Φωτογραφία: Γ. Λιονάκης)
Με μια δυναμική κινητοποίηση και πορεία προς τη Βουλή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), απαίτησε χτες, την ίδια μέρα που 62 χρόνια πριν είχε ιδρυθεί η ΕΠΟΝ, την άμεση λύση των χρονιζόντων, μεγάλων προβλημάτων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Με κεντρικά πανό που έγραφαν «Η κυβέρνηση και η Βουλή μπορούν να λύσουν τα προβλήματά μας. Οχι άλλη αναβολή. Ζητάμε πλήρη ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ» και «Βοά η αδικία. Δώστε λύσεις στα προβλήματα των αγωνιστών της Αντίστασης και του Εμφυλίου», οι αντιστασιακοί ξεκίνησαν τη συγκέντρωσή τους μπροστά από το άγαλμα του Κωστή Παλαμά, στην Ακαδημίας. Ακόμη και η επιλογή αυτή, καθόλου τυχαία δεν ήταν, αφού πριν 62 χρόνια, και λίγες μέρες μετά την ίδρυση της ΕΠΟΝ, ο Εθνικός μας ποιητής πέθανε, γεγονός που έδωσε την αφορμή, η κηδεία του να μετατραπεί σε παλλαϊκή αντικατοχική συγκέντρωση.

«Ηρθαμε εδώ σήμερα», τονίζει το ψήφισμα της συγκέντρωσης, «για να συμβάλουμε στη γενικότερη προσπάθεια του λαϊκού μας κινήματος, δηλώνοντας για άλλη μια φορά την παρουσία μας έμπρακτα και μαχητικά. Και, ταυτόχρονα, να απαιτήσουμε τη λύση των προβλημάτων μας». Σε άλλο σημείο επισημαίνεται: «Βάζουμε στόχο, επιτέλους, να υπάρξει στο χρόνο αυτό ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Με την ενεργό συμπαράσταση των πολιτικών και κοινωνικών φορέων και του λαού. "Βοά η αδικία". "Οχι άλλη αναβολή"»!

Τα βασικά αιτήματα των Αντιστασιακών, όπως διατυπώνονται στο ψήφισμα, είναι:

Να υπενθυμίσουμε ότι οι Αντιστασιακοί έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την επίλυση των προβλημάτων τους, ο οποίος όμως ακόμη και μέχρι σήμερα δεν τους έχει δεχτεί, επικαλούμενος «φόρτο εργασίας».

Αμέσως μετά, οι Αντιστασιακοί προχώρησαν σε πορεία προς τη Βουλή, όπου και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, ενώ επέδωσαν το ψήφισμα στην πρόεδρο της Βουλής και στο γραφείο του πρωθυπουργού.