ΤΕΕ - ΓΕΩΤΕΕ - ΔΣΑ - ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ
Πρόταση για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005

Το Εθνικό Κτηματολόγιο μπορεί να ολοκληρωθεί σε ολόκληρη τη χώρα έως το 2016, ενώ προβλέπεται να στοιχίσει περί τα 2 δισ. ευρώ και η χρηματοδότησή του είναι δυνατόν να προέλθει κατά 50% από κρατική επιχορήγηση και κατά 50% από τα τέλη κτηματογράφησης που για κάθε εγγραφή ιδιοκτησίας προσδιορίζεται στα 35 ευρώ.

Αυτά περιέχονται, μεταξύ των άλλων, σε πρόταση - εισήγηση 66 σελίδων την οποία επεξεργάστηκε για αρκετούς μήνες Διεπιστημονική Ομάδα, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, του Συνδέσμου Εταιριών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου, καθώς και ειδικοί επιστήμονες και η οποία κατατέθηκε από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνο στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά.

Οπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι των φορέων σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, υπήρξαν πράγματι σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος και υπερβάσεις του προϋπολογισμού στην Α' φάση (πιλοτική) του προγράμματος σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου. Επίσης, επισήμαναν ότι επιβαρυντικό ρόλο για την εικόνα του προγράμματος έπαιξαν ασφαλώς και τα διαχειριστικά λάθη που επέφεραν προστριβές με τις υπηρεσίες της ΕΕ και τελικά τις επιστροφές των κονδυλίων με τα οποία αυτή χρηματοδότησε το έργο.

Ωστόσο, όπως τόνισαν, η σημαντικότερη αστοχία του Προγράμματος ήταν η μη ύπαρξη κυρωμένων δασικών χαρτών, έργο που θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου. Για το λόγο αυτό βασική θέση της πρότασης της Διεπιστημονικής Ομάδας αποτελεί η θέση πως η σύνταξη των δασικών χαρτών αποτελεί κομβικό σημείο στην εξέλιξη του προγράμματος, τόσο σε επίπεδο χρόνου, όσο και σε επίπεδο αξιοπιστίας του περιεχομένου του. Η ελληνική πολιτεία, επομένως, μέσω των αρμοδίων φορέων της, έχει την πλήρη ευθύνη και υποχρέωση να εξασφαλίσει την ύπαρξη κυρωμένων δασικών χαρτών, και μάλιστα σε χρόνο τέτοιο που θα συγχρονίζεται με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ανά περιοχή. Επίσης, επισήμαναν ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο θα πρέπει να γίνει πραγματικός μοχλός για την αποκάλυψη της δημόσιας περιουσίας και να μη μεταβληθεί σε «οδοστρωτήρα» για νομιμοποίηση των καταπατητών που κατέκαψαν τα δάση και στη συνέχεια τα τσιμεντοποίησαν. Δεν πρέπει δηλαδή η κυβέρνηση να καταφύγει σε νομιμοποιήσεις καταπατητών σε εκτός σχεδίου περιοχές, όπως έκανε για τις εντός σχεδίου με την κατάπτυστη τροπολογία η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την πρόταση σε πρώτη φάση (2005 - 2008) θα πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου μόνο αστικές περιοχές και κυρίως οι 24 πρωτεύουσες των νομών που απομένουν, επειδή σε αυτές υπάρχουν περισσότερα δικαιώματα ιδιοκτησιών και θα υπάρξει οικονομική ανταπόδοση για τη συνέχισή του, ενώ παράλληλα θα δοθεί χρόνος ώστε να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες οι χάρτες με την οριοθέτηση του αιγιαλού. Στη συνέχεια σε δύο ακόμη φάσεις μέχρι το 2016 θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στις υπόλοιπες αστικές περιοχές και στις αγροτικές.

Το κόστος, σύμφωνα με την πρόταση για την ολοκλήρωση του έργου ανέρχεται σε 1.650 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος λειτουργίας του μέχρι το 2016 υπολογίζεται σε 315 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό κόστος θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος σύνταξης και κύρωσης των δασικών χαρτών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ και το κόστος οριοθέτησης των γραμμών αιγιαλού από το υπουργείο Οικονομίας. Το 50% του κόστους θα προέλθει από κρατική επιχορήγηση, ενώ το υπόλοιπο 50% από τα τέλη κτηματολογίου το οποίο προτείνεται να προσδιοριστεί κατά μέσο όρο στα 35 ευρώ ανάλογα με την ιδιοκτησία, από το οποίο τα 20 ευρώ θα μπορούσε να είναι η προκαταβολή με την υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων έφεραν την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι για να γίνει αυτό απαιτείται «πολιτική βούληση», κάτι που όμως δε φαίνεται προς το παρόν...