ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Μπορεί να θρέψει τριπλάσιο κόσμο
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005

Από τη χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Περάματος
Τις προτάσεις για τη σωτηρία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος παρουσίασε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος, μιλώντας σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Περάματος. Στην ομιλία του, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «το Πέραμα δεν μπορεί να ζήσει αν κλείσει η ΝΕΖ». Αναφερόμενος στην ανάγκη και δυνατότητα ανάπτυξης της Ζώνης, ως της μοναδικής βιομηχανικής δραστηριότητας στον Πειραιά επισήμανε ότι «η ΝΕΖ μπορεί να θρέψει τον τριπλάσιο κόσμο από το 1990, το μεγαλύτερο δηλαδή κομμάτι του Περάματος, αρκεί να αλλάξουμε πολιτική».

Ο Γ. Πατσιλινάκος υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, με τη συμμετοχή των σωματείων των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΥΕΝ, που θα υλοποιεί έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό, ο οποίος δε θα υποτάσσεται στη λογική της κερδοφορίας των ιδιωτών. Την πρόταση αυτή υποστήριξαν στις παρεμβάσεις τους και πάρα πολλοί εργάτες της Ζώνης.

Απέναντι στους ισχυρισμούς του παραβρισκόμενου βουλευτή της ΝΔ Γ. Βασιλείου ότι «η ΝΔ βρίσκεται ακόμα στη φάση των προθέσεων», επειδή δεν έχει προλάβει να πάρει μέτρα και δε γνώριζε την κατάσταση, ο Γ. Πατσιλινάκος αναρωτήθηκε «όταν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δεσμευόταν για την ανάπτυξη της Ζώνης δεν ήξερε ότι δεν είχε υποδομές;».

Επιπλέον, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε στην ομιλία του το ρόλο του ΟΛΠ, ο οποίος λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και έχοντας σαν στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους του δεν επιτρέπει τις επενδύσεις στη Ζώνη. Και κατέληξε στην τοποθέτησή του λέγοντας ότι «από τα πάνω δεν περιμένουμε λύσεις. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε συσπειρωμένοι. Καλό αγώνα λοιπόν!».

Στη διάρκεια της ημερίδας τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος των εργαζομένων στη ΝΕΖ Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ο οποίος τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Η πολιτική βούληση υπάρχει αλλά κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τα συμφέροντα των εργαζομένων».