ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο μπαράζ επιθέσεων
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005

Associated Press

Τηλεοπτική εικόνα από επίθεση της ιρακινής αντίστασης στο κέντρο της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αμείωτες συνεχίζονται οι επιθέσεις της ιρακινής αντίστασης και είναι πάντα φονικές. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε μπαράζ επιθέσεων Ιρακινών ανταρτών σε όλη τη χώρα. Μεταξύ των νεκρών είναι και τρεις Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες, αριθμός που ανεβάζει σχεδόν σε 1.500 τον αριθμό των νεκρών Αμερικανών στο Ιράκ από το Μάρτη του 2003, σύμφωνα τουλάχιστον με το πρακτορείο «Reuters».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Αμερικανοί στρατιώτες, σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη στην άκρη ενός δρόμου. Οι στρατιώτες έκαναν πεζή περιπολία στην πόλη Ταρμίγια, 20 χιλιόμετρα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Εκτός των τριών τραυματίστηκαν ακόμη 8. Ακόμη, τρεις άμαχοι στάθηκαν άτυχοι αφού σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ανατινάχτηκε, όμως λίγο νωρίτερα είχε περάσει φάλαγγα με αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα. Η επίθεση έγινε κοντά στην πόλη Μπαϊτζί, που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας.

Στην περιοχή Αμπασίγια, 140 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ο οδηγός ενός φορτηγού, δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας, ενώ στην Μπακούμπα ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από αγνώστους που εισήλθαν στο σπίτι του.

Associated Press

Μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης έξω από αστυνομικό τμήμα
Τέλος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο 3 κατοχικοί Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην πόλη Σαμάρα και στη Βαγδάτη, ενώ δύο Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πόλη Ισκαντάρια. Επίθεση σε φρουρούς αγωγού πετρελαίου στη Γιουσιφίγια με αποτέλεσμα έξι από αυτούς να τραυματιστούν και να ανατιναχτεί ο αγωγός - τρεις Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στη Σαμάρα και Βαγδάτη - δυο αστυνομικοί νεκροί και οχτώ τραυματίες από επίθεση με αυτοκίνητο καμικάζι στην πόλη Ισκανταρίγια.

Προβοκάτσια κατά της Συρίας

Στο μεταξύ, η δημόσια τηλεόραση του Ιράκ αλλά και το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Ιρακίγια» - που σημειωτέον άρχισε να λειτουργεί από το Μάη του 2003 με την «αρωγή» του αμερικανικού Πενταγώνου - έχουν επιδοθεί σε προπαγάνδα - προβοκάτσια. Συγκεκριμένα μεταδίδουν βίντεο, στα οποία εμφανίζονται κάποια άτομα να δηλώνουν πως είναι «αντάρτες που συνελήφθησαν από τις αρχές» και υποστηρίζουν ότι εκπαιδεύτηκαν από τις συριακές μυστικές υπηρεσίες ενώ μάλιστα σε μία περίπτωση ένας εξ αυτών δηλώνει στην κάμερα «πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας». Σε άλλο βίντεο μια ομάδα ατόμων περιγράφουν πώς εκπαιδεύτηκαν σε αποκεφαλισμούς, βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες, στη συριακή πόλη Λατάκια, το 2001. Εννοείται, ότι η αξιοπιστία των βίντεο που μεταδίδονται από την Τετάρτη σε όλο το Ιράκ, δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί.

Χτες, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας επικαλέστηκε πηγή των μυστικών υπηρεσιών, που χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αυτούς «απολύτως αβάσιμους και αστήρικτους». «Η Συρία ενδιαφέρεται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Ιράκ και δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά του θέματα» δήλωσε η πηγή την οποία επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας.