Στους χώρους δουλιάς, εργάτη τον εργάτη

Εντατικό πρόγραμμα περιοδειών

Τρίτη 1 Μάρτη 2005

Από τις περιοδείες στους χώρους δουλιάς
Με περιοδείες σε εργοτάξια, γιαπιά, καταστήματα, εργοστάσια, βιοτεχνίες και υπηρεσίες, η μάχη της απεργίας στις 17 Μάρτη μεταφέρεται στους χώρους δουλιάς και γίνεται καθημερινά υπόθεση όλο και περισσότερων εργαζομένων. Το απεργιακό κάλεσμα του ΠΑΜΕ και των ταξικών Συνδικάτων που έχουν ήδη πάρει απόφαση για απεργία, απλώνεται παντού και μαζί του η πεποίθηση ότι ο συντονισμένος αγώνας της εργατικής τάξης και η συσπείρωσή της γύρω από το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ αποτελεί τη μόνη αποφασιστική απάντηση στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος και της Θεσσαλονίκης την ίδια ώρα στο Αγ. Βενιζέλου.

Το απεργιακό μέτωπο συγκροτούν μέχρι στιγμής η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και εκατοντάδες ακόμα Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμια Σωματεία σε όλη τη χώρα.

Επίσης, απεργία για τις 17 Μάρτη έχουν κηρύξει η Ομοσπονδία Ταχυδρομικών, η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Μπροστά στην αγωνιστική δυναμική που δημιουργεί ανάμεσα στους εργαζόμενους η ταξική γραμμή του ΠΑΜΕ χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε τελικά να κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας για τις 17 Μάρτη από τις 12 έως τις 4 το απόγευμα. Βέβαια, την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία απέρριπτε, για μια ακόμη φορά, την πρόταση του ΠΑΜΕ για 24ωρη απεργία.

Σήμερα, οι εξορμήσεις των ταξικών δυνάμεων στην Αθήνα συνεχίζονται στη ΔΕΗ Ελευσίνας, στη ΔΕΗ Καλλιθέας, στα ΕΛΤΑ Καισαριανής, στην ΕΥΔΑΠ Περισσού, στον ΟΤΕ Ηλιούπολης, στις βιοτεχνίες του Μενιδίου, στον «Γκατζή», στη «Μαλτέζος», στα νοσοκομεία «Ελενα» και «Αγ. Σάββας», στη «ΜΕΒΓΑΛ», στο εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ στην οδό Καβάλας, στο γκαράζ του Δήμου Π. Φαλήρου, στο Λαμπρόπουλο και στα εμπορικά καταστήματα της οδού Ερμού.

Σύσκεψη στο Ηράκλειο

Στο δρόμο προς τις 17 Μάρτη ολοκληρώνονται και οι πλατιές συσκέψεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στους νομούς όλης της χώρας. Χτες το απόγευμα, με τη συμμετοχή και του Γ. Μαυρίκου, μέλους της ΕΓ του ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ. Στη σύσκεψη έντονη ήταν η παρουσία συνδικαλιστών και εργαζομένων από το χώρο των οικοδόμων και των εργαζόμενων στο εμπόριο, που πρόσφατα έδωσαν απεργιακούς αγώνες. Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Γιάννης Γωνιανάκης, μέλος Τοπικής Γραμματείας τόνισε την ανάγκη «όλοι μας να διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της, επιμένοντας στην προετοιμασία των εργαζομένων για μια καλά οργανωμένη αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική και για την κλιμάκωση του αγώνα». Ανάλογες συσκέψεις διοργανώνουν την Τρίτη 1 Μάρτη, η Γραμματεία Θριασίου (6 μ.μ., ΕΚ Ελευσίνας) και την Τετάρτη 2 Μάρτη η Γραμματεία Ρεθύμνου (7.30 μ.μ., γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων). Τη Παρασκευή 4 Μάρτη τη σκυτάλη παίρνει η Γραμματεία Λαυρεωτικής (6 μ.μ. στο ΕΚ Λαυρίου).

Το ΠΑΜΕ διοργανώνει επίσης δυο κεντρικές συσκέψεις τις επόμενες μέρες: Μια για τις γυναίκες, στις 7 Μάρτη, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, Μητρόπολη) στις 6 το απόγευμα, με άμεσο στόχο τη συγκρότηση Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, και μια για τη νεολαία την Τετάρτη 9 Μάρτη στις 6μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.