ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Αγωγή κατά του Δημοσίου για... δασοκτονία!
Τετάρτη 2 Μάρτη 2005

Μια χαρακτηριστική περίπτωση καταπάτησης με τις ευλογίες των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι αυτή της Ροδόπολης στην Πεντέλη (φωτό)
Αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση 1.000.000 ευρώ, καταθέτει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, επειδή παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ, που δικαιώνουν την οικολογική οργάνωση, αρνείται να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των δασών και κυρίως με την κατάρτιση του Εθνικού Δασολογίου.

Οπως ανέφεραν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, για πρώτη φορά προσέφυγαν στο ΣτΕ το 1991, επειδή αν και ο νόμος 998 του 1979 προέβλεπε την κατάρτιση του Δασολογίου, δηλαδή την καταγραφή, χαρτογράφηση και φωτογράφιση των δασών και δασικών εκτάσεων, ώστε να περιοριστούν οι καταπατήσεις και οι παράνομες αλλαγές χρήσης, η πολιτεία αδράνησε. Το 1997 το ΣτΕ δικαίωσε την οργάνωση καθώς έκρινε ότι η αποτελεσματική προστασία των δασών επιβάλλεται από το Σύνταγμα και ότι η κατάρτιση του Δασολογίου είναι υποχρέωση της πολιτείας στην οποία πρέπει να ανταποκριθεί η Διοίκηση.

Και πάλι, όμως, η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτε, με αποτέλεσμα η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης να προσφύγει το 1998 και πάλι στο ΣτΕ, το οποίο με απόφαση που εκδόθηκε το Μάη του 2004 και πάλι τη δικαίωσε, επισημαίνοντας ότι η διοίκηση δεν έχει συμμορφωθεί με τις επιταγές του Συντάγματος που απορρέουν απευθείας από το άρθρο 24.

«Πέρασαν ακριβώς 26 χρόνια από την πρόβλεψη του νόμου - τόνισαν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης - και η σύνταξη του Δασολογίου ακόμη εκκρεμεί. Εμείς ως σωματείο έχουμε υποστεί βαρύτατη προσβολή από την αδράνεια αυτή της Διοίκησης επί τόσα χρόνια και ως προς το δικαίωμά μας να προστατευτεί το δασικό περιβάλλον και ως προς το δικαίωμά μας να καταφεύγουμε στα δικαστήρια και οι αποφάσεις τους να μην εφαρμόζονται».