ΒΟΥΛΗ
Στην επιτροπή το νομοσχέδιο αντικατάστασης του ΔΙΚΑΤΣΑ

Αντίθετο το ΚΚΕ, γιατί ανοίγει το δρόμο για την υποβάθμιση των πτυχίων και δεν αντιμετωπίζει τις δυσλειτουργίες

Τετάρτη 2 Μάρτη 2005

Το δρόμο για την υποβάθμιση των πτυχίων, με εξίσωσή τους με σπουδές 3 χρόνια bachelor του εξωτερικού, ανοίγει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αντικατάσταση του ΔΙΚΑΤΣΑ από τον νέο «Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης». Ταυτόχρονα δε διασφαλίζει την απαραίτητη διαφάνεια στο κρίσιμο θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων του εξωτερικού.

Το νομοσχέδιο που συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ψηφίστηκε επί της αρχής από τη ΝΔ, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ επιφυλάχτηκαν να ανακοινώσουν την τελική τους στάση στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια. Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, ο αρμόδιος υφυπουργός Σ. Ταλιαδούρος ισχυρίστηκε ότι με τις διατάξεις του θα επιτευχθεί ταχύτητα, διαφάνεια, δικαιοσύνη και αδιάβλητες διαδικασίες στην αναγνώριση των τίτλων σπουδών του εξωτερικού. Το νέο όργανο θα ακολουθεί ενιαία πρακτική αναγνώρισης και για τις δύο κατηγορίες ιδρυμάτων (Πανεπιστημιακή και Τεχνολογική).

Μιλώντας για το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης τόνισε ότι προωθεί την αναγνώριση πτυχίων που δίνονται «εξ αποστάσεως» ή από ιδρύματα με διαφορετικά έτη φοίτησης, εξισώνοντας τρίχρονα πτυχία του εξωτερικού με τετράχρονα και πεντάχρονα των ελληνικών πανεπιστημίων.

Αναφερόμενος στα προβλήματα δυσλειτουργίας του ΔΙΚΑΤΣΑ σημείωσε ότι ούτε με το συζητούμενο νομοσχέδιο θα αρθούν. Ως παράδειγμα έφερε τα λεγόμενα πανεπιστήμια «φήμης» και έθεσε το ερώτημα με ποια αντικειμενικά κριτήρια κρίνεται διαφορετικά το Χάρβαντ από ένα πανεπιστήμιο της Ρουμανίας. Η διάκριση, είπε, ανάμεσα στα πανεπιστήμια της δυτικής και της ανατολικής Ευρώπης πρέπει να σταματήσει, αφού είναι σε όλους γνωστό ότι η Αγγλία εδώ και αρκετό καιρό παράγει πτυχία επί πληρωμή. Ετσι κατέληξε ότι το ΚΚΕ το καταψηφίζει και για το λόγο ότι δε δίνει λύση στις δυσλειτουργίες και γιατί ανοίγει δρόμο για υποβάθμιση των πτυχίων.