ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αντίσταση στο ξεπούλημα δικαιωμάτων!

Εντονες αντιδράσεις για τη  σύμβαση ντροπής και τη στάση της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ

Πέμπτη 18 Μάη 2000

Πληθαίνουν οι καταγγελίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, να προχωρήσει σε υπογραφή διετούς Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αυξήσεις πείνας για τους εργαζόμενους.

«Η ικανοποίηση τόσο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, όσο και των βιομηχάνων για την υπογραφή της ΕΓΣΕΕ σηματοδοτεί και την κοινή τους πορεία, τις κοινές τους επιλογές για πολλαπλασιασμό των κερδών των βιομηχάνων, μέσα από την ολοένα και πιο έντονη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης», σημειώνει σε ανακοίνωσή της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και καταγγέλλει τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ότι προκλητικά θεωρεί ουσιαστικές τις αυξήσεις 2,8%, όταν αυτές περιορίζουν το καθαρό ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη στις 5.552 δραχμές και υπονομεύουν τις κλαδικές συμβάσεις, οδηγώντας τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση.

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να αντισταθούν στους επιδρομείς κατακτήσεων και δικαιωμάτων, με ενότητα πάλης για αύξηση των μεροκάματων και ανάπτυξη της κοινής δράσης και πάλης με άλλα τμήματα εργαζομένων.

«Η πορεία και οι εξελίξεις για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ ήταν προδιαγεγραμμένη, γιατί βιομήχανοι και κυβέρνηση κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, με αυξήσεις - ψίχουλα του 2,8%. Προκαλούν τους εργαζόμενους με την αντιλαϊκή τους πολιτική», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Επίσης, καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων, υπονομεύοντας την ΕΓΣΣΕ, αλλά και τις κλαδικές συμβάσεις αφού είναι «πιλότος», επισημαίνοντας ότι «δεν εξουσιοδοτεί κανέναν να υπογράψει τέτοια σύμβαση».

Τέλος, καλεί τις Ομοσπονδίες, τα ΕΚ, τα σωματεία και όλους τους εργατοϋπαλλήλους στο δρόμο του αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στις κλαδικές συμβάσεις και να ενισχύσουν τη γραμμή της ταξικής πάλης με το ΠΑΜΕ.

Για ξεπούλημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καταγγέλλουν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή τους, τα σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, επισημαίνοντας ότι «υιοθέτησε τις θέσεις βιομηχάνων και υπέγραψε ΕΓΣΕΕ με προκλητικά απαράδεκτους - επιζήμιους όρους».

Τα σωματεία καταγγέλλουν ακόμα τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση, ότι λειτουργούν ως «δούρειος ίππος» και δουλεύουν συνειδητά για τον αφοπλισμό και τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος. Τέλος, καλούν τους εργαζόμενους και τους ναυτεργάτες να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, διεκδικώντας υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων.

Την έντονη αντίδρασή του στη συναινετική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για την ΕΓΣΣΕ εκφράζει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας παράλληλα τις δηλώσεις ικανοποίησης του προέδρου της ΓΣΕΕ για τη δήθεν μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας τονίζοντας: «Το 3,5% είναι το βραβείο που οι εγκάθετοι υπάλληλοι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας το χειροκροτούν και το πανηγυρίζουν». Το Συνδικάτο καταγγέλλει ακόμα ότι «η ΓΣΕΕ έχει γίνει παράρτημα του ΣΕΒ και επιδοτούμενο όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτικών οργανώσεων και ΓΣΕΕ, που ξεκίνησαν με δεξίωση κυρίων, έκλεισε η ΕΓΣΣΕ με νικητές τους βιομήχανους, την κυβέρνηση, την ΟΝΕ και χαμένους για μια ακόμη χρονιά τους εργατοϋπαλλήλους». Αυτά τονίζει σε ανακοίνωση το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, καλώντας, παράλληλα, όλους τους εργαζόμενους και τους έντιμους συνδικαλιστές, όπως σημειώνει, να καταδικάσουν και να απομονώσουν τις προσκυνημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και να διεκδικήσουν ενωμένοι και αποφασισμένοι αύξηση 1.000 δραχμές στα καταβαλλόμενα ημερομίσθια.