Από τη φτώχεια στις «λύσεις» δυστυχίας

Το κοινωνικό σύστημα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μην είναι ευτυχισμένος ο άνθρωπος και να καταφεύγει στα ναρκωτικά υπογράμμισε η Λ. Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ κατά των ναρκωτικών

Πέμπτη 3 Μάρτη 2005

Συνθήματα κατά των ναρκωτικών σε φεστιβάλ της ΚΝΕ
«Καλό είναι να μην απομονωθούν τα στοιχεία αλλά να αντιμετωπιστούν συνολικά» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Ν. Παρασκευόπουλος και έφερε ως παράδειγμα τις εναλλακτικές προτάσεις που κάνει ο ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της φτώχειας, όπως στο Αφγανιστάν και σε άλλες χώρες, όπου υπάρχουν πληθυσμοί που ζουν από την παραγωγή ναρκωτικών. Οσον αφορά τη στάση της ολλανδικής κυβέρνησης, τη χαρακτήρισε σταθμισμένη παρέμβαση που δεν αλλάζει την ουσία της πολιτικής.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών Χρ. Γιαννάκης, είπε ότι οι διαπιστώσεις αυτές θα αποτελέσουν εφόδια για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, ενώ αναγνώρισε ότι πολλά έχουν μείνει ευσεβείς πόθοι.

Ως καταξίωση των θέσεων γενικά της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα ναρκωτικά χαρακτήρισε τα στοιχεία της έκθεσης ο πρόεδρός της - και βουλευτής της ΝΔ - Κ. Κιλτίδης στη σύντομη παρέμβασή του. Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο Κ. Κιλτίδης αναφέρθηκε στην παραγωγή ναρκωτικών στο Αφγανιστάν υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί δεν μπορούν να δεχτούν τη νόμιμη παραγωγή στη μακρινή χώρα. Αναφερόμενος στη στάση της ολλανδικής κυβέρνησης ο Κ. Κιλτίδης σημείωσε ότι προέκυψε ως επιστημονική προσέγγιση.

Το ΚΚΕ θα ξαναδεί, αν χρειάζεται, κάποια πράγματα αλλά το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άλλοι που έχουν το πρώτο λόγο υπογράμμισε η Λ. Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος κατά των Ναρκωτικών. «Αυτό που δε θέλει να δει κανείς είναι το υπόστρωμα και πως λειτουργούν αυτά τα πράγματα. Λέγεται "παγκοσμιοποίηση" αλλά έχει το όνομα "ιμπεριαλισμός". Είναι ένα κοινωνικό σύστημα που έχει συγκεκριμένους όρους και δημιουργεί τις συνθήκες όπου ο άνθρωπος δεν είναι ευτυχισμένος, έχει προβλήματα και καταφεύγει σε αυτές τις "λύσεις". Τα στοιχεία για την Ανατολική Ευρώπη και για το Αφγανιστάν είναι πολύ χρήσιμα για να επιβεβαιώσουν αυτή την άποψη».

Τέλος, η Λ. Καρατζά τόνισε ότι η πρόληψη καρκινοβατεί και ότι τα Κέντρα που ανακοίνωσαν κατά καιρούς οι προηγούμενες κυβερνήσεις «ακόμα δεν τα είδαμε».

Αναφερόμενη στην αποστροφή του Κ. Κιλτίδη για τους Ελληνες φαντάρους στο Αφγανιστάν, η Λ. Καρατζά είπε εκεί βρίσκονται και άλλοι «ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι» και στη διάρκεια της παρουσίας τους η παραγωγή της παπαρούνας αυξήθηκε κατά 50%. «Αυτό δεν είναι ένα στοιχείο αξιολόγησης που πρέπει να οδηγήσει στην απόφαση να γυρίσουν οι Ελληνες φαντάροι στη χώρα μας;» έθεσε το ερώτημα η Λ. Καρατζά.

Ο Ηλ. Μιχαλαρέας, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), αναφέρθηκε σε στοιχεία του Γεωπολιτικού Παρατηρητηρίου Γαλλίας για τη δράση των μυστικών υπηρεσιών στην παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν, απ' όπου αντλούσαν χρήματα για να τα διαθέσουν στις συγκρούσεις. Τέλος, ζήτησε να γίνει γεωγραφική καταγραφή των ναρκωτικών στη χώρα μας καθώς αυτό θα βοηθήσει στο σχεδιασμό της πρόληψης.