ΤΟΥΡΚΙΑ
Αστυνομική κτηνωδία
Τρίτη 8 Μάρτη 2005

Associated Press

...Ετσι τιμήθηκε η Μέρα της Γυναίκας
ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Σε τουλάχιστον 59 συλλήψεις και σε ένα (ακόμη) όργιο κατασταλτικής βίας προέβησαν οι τουρκικές αρχές την Κυριακή, σε διαδήλωση κουρδικών και αριστερών οργανώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8η Μάρτη). Η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, διέταξε τους εκατοντάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες να διαλυθούν, διότι «η διαδήλωση ήταν παράνομη». Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες «αρνήθηκαν» σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή» και οι αστυνομικοί προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων, σπρέι πιπεριού, ροπάλων κ.λπ. Οι εικόνες που κατέγραψε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV είναι ανατριχιαστικές - απεικονίζουν αστυνομικούς να επιτίθενται, να χτυπούν διαδηλωτές και διαδηλώτριες και να σέρνουν στο έδαφος άνδρες και γυναίκες ενώ τους συλλαμβάνουν. Τουλάχιστον 29 γυναίκες προσήχθησαν βιαίως σε λεωφορεία. Το πιο αποκρουστικό πλάνο είναι αυτό που δείχνει αστυνομικό να ρίχνει μια γυναίκα στο έδαφος με το κλομπ του και στη συνέχεια έναν άλλο να παίρνει φόρα (!) για να τη χτυπήσει στο πρόσωπο!

Την «κατάπληξή τους» εξέφραζαν (κάποιοι) Ευρωπαίοι αξιωματούχοι - σε ένα ακόμη ρεσιτάλ υποκρισίας. Φρόντισαν ωστόσο να κρατήσουν «ίσες αποστάσεις» μεταξύ θυτών και θυμάτων, τονίζοντας με νόημα ότι «όλες οι διαδηλώσεις πρέπει να είναι ειρηνικές», υποβάλλοντας τεχνηέντως την ιδέα ότι οι διαδηλωτές προκάλεσαν την αστυνομική κτηνωδία...

Η φαρσοκωμωδία της διαδικασίας των «μεταρρυθμίσεων» μπορεί στην πράξη να αποδεικνύεται διάτρητη και ψευδεπίγραφη, αλλά ουδείς πολυσκοτίζεται στις Βρυξέλλες - τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τεράστια. Ετσι, προβαλλόταν χτες η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλά Γκιουλ ότι «δεν επαναπαυθήκαμε» σχετικά με τη «διαδικασία», αλλά το θέμα είναι η «εφαρμογή» τους. Το πώς εφάρμοσαν τον «εκδημοκρατισμό» οι αστυνομικοί την Κυριακή δε μοιάζει να απασχόλησε ιδιαίτερα την τρόικα των Ευρωπαίων που είχαν συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση χτες. «Γενικά είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία των μεταρρυθμίσεων», συνόψισε ο Βρετανός υπουργός ΜακΣέιν.