Για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης
Πέμπτη 10 Μάρτη 2005

Από την αρχιτεκτόνισσα Ρένα Λευκαδίτου λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο:

«Είναι γνωστό ότι ο σημερινός κύριος διεκπεραιωτής θεμάτων πολιτισμού, υφυπουργός κ. Τατούλης (ο αρμόδιος υπουργός ασχολείται με σοβαρότερα θέματα π.χ. ανακατατάξεις στα Βαλκάνια), όταν ήταν βουλευτής, "στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού του καθήκοντος" και επειδή γνώριζε ότι η διαδικασία ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΝΜΑ) στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη ήταν παράνομη, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την οποία μάλιστα μας είχε καλέσει και είχαμε καταθέσει ως μάρτυρες.

Η τύχη, όμως, της αναφοράς δεν είναι γνωστή από τότε που ο μηνυτής ανέλαβε καθήκοντα ως υφυπουργός Πολιτισμού. Είναι αντίθετα γνωστή η πλήρης ανατροπή των απόψεών του, αφού από τη νέα του θέση, προωθεί με το ίδιο πάθος του προκατόχου του, την ίδια διαδικασία, την οποία μήνυσε, με την ίδια μ' εκείνον σπουδή και προχειρότητα (π.χ. χωρίς οριστική μελέτη) και ενώ: 1) Δεν έχει τελεσίδικα αποφανθεί η δικαιοσύνη. 2) Δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι η "οικοδομική άδεια" με την οποία συνεχίζει την καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου, είναι παράνομη και αντισυνταγματική, γιατί εκδόθηκε από τη Βουλή με το Ν.3207 "περί ρύθμισης θεμάτων ολυμπιακής προετοιμασίας και άλλες διατάξεις". Το τσουβάλιασμα νομιμοποίησης όλων των παρανομιών και η ακύρωση σωρείας αποφάσεων του ΣτΕ μέσα από τους νόμους για τα Ολυμπιακά Εργα (Χωριό Τύπου στο Μαρούσι, Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος του Κ. Παπούλια, γήπεδο ΑΕΚ, αυθαιρεσίες στα έργα του Χ. Λαμπράκη στο Πάρκο Ελευθερίας, ΝΜΑ κ.ά.) στο οποίο είχε ιδιαίτερη επίδοση ο προηγούμενος (συνταγματολόγος) υπουργός Ε. Βενιζέλος, δεν μπορεί να ισχύει επ' άπειρον και για μη Ολυμπιακά έργα που δεν κατασκευάστηκαν ως τους αγώνες.

Ειδικά για το ΝΜΑ η μέσω του νόμου ψευτοάδεια την οποία σήμερα επικαλούνται οι του ΥΠΠΟ, δε νομιμοποιείται αφού αντίκειται σε τρία τουλάχιστον άρθρα του Συντάγματος:

Αυτή είναι η ουσία της προσφυγής στο Μονομελές Πρωτοδικείο και σε όποιο άλλο δικαστήριο κριθεί ότι μπορεί να αποδώσει δικαιοσύνη, ματαιώνοντας την ολική καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου και συνεισφέροντας έτσι στην προστασία του ιερού βράχου και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».


Ρένα ΛΕΥΚΑΔΙΤΟΥ
Αρχιτέκτονας