ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Αγωνιστική κάθοδος στην Αθήνα

Καρδιτσιώτες ντοματοπαραγωγοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Πέμπτη 10 Μάρτη 2005

Δυναμική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποίησαν χτες Καρδιτσιώτες ντοματοπαραγωγοί, απαιτώντας την άμεση καταβολή των χρημάτων που τους οφείλει η τοπική μεταποιητική βιομηχανία, αλλά και την ουσιαστική παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου ώστε να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημά τους.

Συγκεκριμένα, οι 600 περίπου καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας του Νομού Καρδίτσας παραμένουν εδώ και τρεις μήνες απλήρωτοι, έχοντας παραδώσει τη σοδειά τους στο τοπικό μεταποιητικό εργοστάσιο, το οποίο όμως, επικαλούμενο «πρόβλημα ρευστότητας», δεν καταβάλλει τα οφειλόμενα χρήματα στους παραγωγούς, τα οποία φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Οι παραγωγοί έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρίας, δυστυχώς όμως και η προσφυγή τους στη δικαιοσύνη δε φαίνεται ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημά τους. Πρόβλημα που γίνεται ιδιαίτερα έντονο, επηρεάζοντας ολόκληρη την τοπική οικονομία, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Νομός Καρδίτσας έχει δεχτεί ισχυρότατα πλήγματα τα τελευταία χρόνια, αφού και οι υπόλοιπες καλλιέργειες του νομού, βαμβάκι, σιτηρά, τεύτλα, καπνά κ.ά., βρίσκονται επίσης σε κατάσταση διαρκούς συρρίκνωσης.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός δεν ήταν σε θέση φυσικά να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στην αντιπροσωπεία των αγροτών που τον συνάντησε, αντ' αυτού προτίμησε να υποσχεθεί αόριστα ότι το υπουργείο θα μεσολαβήσει ώστε να δοθούν τα οφειλόμενα χρήματα από κάποια τράπεζα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο, αλλά και το χρόνο που θα γίνει αυτό.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Β. Μπούτας χαρακτήρισε ως πρόσκαιρη λύση, που δεν μπορεί να απαντήσει επί της ουσίας στο πρόβλημα των ντοματοπαραγωγών, την παραπάνω πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα σημερινά αδιέξοδα θα παραμείνουν, πρόσθεσε ακόμη ο Β. Μπούτας, αφού δε γνωρίζουμε αν τα 10.000 στρέμματα βιομηχανικής ντομάτας θα συνεχίσουν να καλλιεργούνται ή πόσα θα παραμείνουν από αυτά έπειτα και από τις νέες μειώσεις που επιβάλλουν οι κοινοτικοί κανονισμοί. Καταλήγοντας ο Β. Μπούτας, επισήμανε ότι το πρόβλημα των ντοματοπαραγωγών εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς που επεξεργάζεται το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και πιστά εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως άλλωστε έπραττε και στο πρόσφατο παρελθόν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τους Καρδιτσιώτες ντοματοπαραγωγούς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους των μεταποιητών βιομηχανικής ντομάτας και άλλους εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δεν αποφασίστηκε κάτι συγκεκριμένο, ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η εκβιαστική αξίωση των μεταποιητών, για μείωση της εμπορικής τιμής του προϊόντος κατά 10% σε σχέση με πέρσι και επίσης μείωση της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας κατά 35%, εκμεταλλευόμενοι προφανώς τις αθρόες εισαγωγές του προϊόντος από τρίτες χώρες σε πολύ χαμηλές τιμές.