ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Εκκληση ενότητας και συνεργασίας από τον Καράμι
Παρασκευή 11 Μάρτη 2005

Associated Press

Από τη διαδικασία αναδιάταξης των συριακών δυνάμεων στην κοιλάδα Μπεκάα
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Μάη, κάλεσε την αντι-συριακή αντιπολίτευση ο πρώην και νυν εντολοδόχος πρωθυπουργός, Ομάρ Καράμι. Οι εκκλήσεις Καράμι, προς στιγμήν, πάντως, δε φαίνεται να φέρνουν αποτελέσματα, καθώς εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τον επαναδιορισμό του. Παράλληλα, συνεχίζονται οι πιέσεις προς τη Δαμασκό, αυτή τη φορά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και οι προετοιμασίες και η διαδικασία σταδιακής αναδίπλωσης των συριακών στρατευμάτων.

«Ο μόνος τρόπος να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει το έθνος είναι να συμμετάσχει και η αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αν καθυστερήσουμε και δεν αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, τότε θα οδηγηθούμε στην καταστροφή», προειδοποίησε ο Καράμι, απευθύνοντας πρόσκληση συνεργασίας στις αντιπολιτευτικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που αντιπροσωπεύουν τη μειοψηφία του Κοινοβουλίου. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αν ο ίδιος θεωρηθεί εμπόδιο για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, θα παραιτηθεί και θα επιρρίψει την ευθύνη στην πλευρά που αρνήθηκε τη συνεργασία, «δηλαδή το μοναδικό δρόμο σωτηρίας που έχει ο Λίβανος».

Ο Ομάρ Καράμι, που υποχρεώθηκε σε παραίτηση από την πρωθυπουργία πριν από, περίπου, 10 μέρες υπό την πίεση των καθημερινών διαδηλώσεων της αντι-συριακής αντιπολίτευσης, άρχισε, ήδη, από χθες τις επαφές του με στελέχη των αντιπολιτευόμενων πολιτικών σχηματισμών. Εντούτοις, οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες. Η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης δεν έκρυβε την απογοήτευσή της για τον επαναδιορισμό του, από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, στη θέση του πρωθυπουργού.

Ο ηγέτης των Δρούζων, Ουαλίντ Τζουμπλάντ, τόνισε ότι η παραμονή του Καράμι στην πρωθυπουργία σημαίνει «παράταση της κρίσης». Ορισμένα άλλα στελέχη εκτιμούσαν ότι δεν μπορεί ο Καράμι να ηγηθεί κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αφού ο ίδιος ανήκει σε συγκεκριμένο στρατόπεδο. Τη δυσαρέσκειά του για τον επαναδιορισμό του Καράμι εξέφρασε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Η ένταση, εντός του Λιβάνου, παραμένει, στο μεταξύ, εξαιρετικά υψηλή. Χθες τα ξημερώματα, άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδα σε συριακό σταθμευμένο φορτηγό στη χριστιανική συνοικία της Βηρυτού Χαζμίε, χωρίς, όμως, να τραυματιστεί κανείς. Την ίδια, περίπου, ώρα, χειροβομβίδες έπλητταν, στην ίδια συνοικία, και καντίνα όπου συχνάζουν Σύροι εργάτες, χωρίς, επίσης, να προκληθούν τραυματισμοί.

Αναδίπλωση και πιέσεις

Περίπου 6 - 7 χιλιάδες από τους 14.000 Σύρους στρατιώτες που στρατοπεδεύουν στο Λίβανο βρίσκονται, ήδη, καθ' οδόν για τα σπίτια τους, δήλωσε, χθες, ο Λιβανέζος υπουργός Αμυνας. Ο Αμπντούλ Ραχίμ Μραντ ανακοίνωσε ότι μέρος των συριακών δυνάμεων που αποχωρούν από την περίμετρο της Βηρυτού θα μεταβούν κατευθείαν στη Συρία. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κατά τη διάρκεια της νύχτας, περισσότερα από 115 μεγάλα φορτηγά του συριακού στρατού, μεταφέροντας στρατιώτες και εξοπλισμό, πέρασαν τα σύνορα προς τη Συρία.

Την ίδια στιγμή, στη Δαμασκό έφθασε, χθες, και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, για συνομιλίες με τη συριακή ηγεσία. Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Λάρσεν θα επιδιώξει να αποσπάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αποχώρησης των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο.

Την πλήρη συριακή στρατιωτική αποχώρηση ζήτησε, χθες, με απόφασή του, κατά πλειοψηφία, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ζητά από την ΕΕ, επίσης, να λάβει μέτρα, καθώς «η Χεζμπολάχ υποστηρίζει τρομοκρατικές δραστηριότητες». Παρά το έντονο ύφος, πάντως, στην απόφαση δεν αναφέρεται το ενδεχόμενο να συγκαταλεχτεί η «Χεζμπολάχ» στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, προοπτική που έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από αρκετές χώρες με πρώτη τη Γαλλία.