ΠΑΜΕ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Μονόδρομος η ενιαία πάλη των εργαζομένων
Παρασκευή 11 Μάρτη 2005

Από την εκδήλωση για το ασφαλιστικό στις τράπεζες
Η ανάγκη οι εργαζόμενοι στις τράπεζες να βάλουν στο περιθώριο τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και μαζί με τις ταξικές δυνάμεις να οργανώσουν και να συντονίσουν τη δράση τους για τη διεκδίκηση δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και αιτημάτων που ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους και συγκρούονται με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και τους φορείς της, αναδείχτηκε στη χτεσινή εκδήλωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό στις τράπεζες. Σε αυτή την κατεύθυνση, τονίστηκε ότι η 17η Μάρτη πρέπει να γίνει απεργιακή μέρα συντονισμένης δράσης όλων των εργαζομένων. Η εκδήλωση έγινε με τη συμμετοχή εργαζομένων και συνταξιούχων από τις τράπεζες αλλά και τις ΔΕΚΟ.

Ο Δ. Κουμπούρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τη ρήξη με τις πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν το κεφάλαιο, ένταση της αντιπαράθεσης με τις συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και προβολή της ανάγκης για ενίσχυση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η επιτυχία της απεργίας στις 17 Μάρτη θα είναι βήμα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η Αλ. Μπαλού, στέλεχος του ΠΑΜΕ στις τράπεζες, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό και τις θέσεις των ταξικών δυνάμεων, υπογράμμισε ότι από το 1990 η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων, το διαχωρισμό των εργαζομένων σε κατηγορίες. Ο αντιασφαλιστικός νόμος Ρέππα, που προβλέπει την ένταξη των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ, επιδιώκει την παραπέρα συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Στόχος των ανατροπών σε κοινωνική ασφάλιση και εργασιακές σχέσεις είναι η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Την πολιτική αυτή προωθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ενώ τεράστιες ευθύνες φέρουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Με κριτήριο, τόνισε, την ικανοποίηση των σύγχρονων πραγματικών αναγκών των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ παλεύει για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική, κοινωνική ασφάλιση (Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών). Σε αυτή την κατεύθυνση και για την ισχυροποίηση της αντίστασης, σήμερα, παλεύει για ένα ενιαίο ταμείο κύριας σύνταξης και ένα ενιαίο ταμείο επικουρικής σύνταξης των τραπεζοϋπαλλήλων, απαιτεί την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κ.ά. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους ενάντια στη μοιρολατρία, στην υποταγή, στην αντεργατική πολιτική.

Ο Αντ. Αντύπας, συνταξιούχος από την ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, παρουσίασε αναλυτικά τις αρνητικές συνέπειες του νόμου Ρέππα για τους εργαζόμενους. Ο Π. Κονταρίνης, μέλος της ΔΗΣΕΚ, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ιδιωτικές τράπεζες όπου τα προβλήματα των εργαζομένων και η εργοδοτική αυθαιρεσία είναι πιο οξυμένα. Ο Ν. Σιτζάνης, από τον ΟΤΕ, και η Δ. Δερέμπεη, από τη ΔΕΗ, αναφέρθηκαν στα προβλήματα των κλάδων τους και ανέδειξαν ότι η αντεργατική πολιτική είναι η κοινή αιτία των προβλημάτων όλων των εργαζομένων. Ο Γ. Κουφός, από τη ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ, σημείωσε την ανάγκη έντασης της δράσης του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλιάς ώστε να σπάσει το κλίμα μοιρολατρίας που καλλιεργεί ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός, ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους. Ο Δ. Πολίτης, συνταξιούχους από την Εθνική, αναφέρθηκε στα κέρδη που θα έχει η τράπεζα από την εφαρμογή του νόμου Ρέππα και ο Σ. Συριανός, από την Αγροτική, επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν γενικές συνελεύσεις για να αναδειχτούν οι αιτίες των ανατροπών στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Ο Γ. Ποντικός, από την Πειραιώς, υπογράμμισε την ανάγκη συγκρότησης ταξικού πόλου και στο χώρο των τραπεζών. Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο Κ. Καραμπόκης από την Εμπορική. Ο Θ. Νικολάκης, από την ΑΛΦΑ, τόνισε ότι η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων αποβλέπει στην αύξηση των κερδών του κεφαλαίου αλλά και στην ενίσχυση της κυριαρχίας του. Τέλος, ο Γ. Νοταράς, από την ΑΛΦΑ, εστίασε στην ανάγκη κατάργησης των αντεργατικών νόμων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Π. Τσίρκας και Χρ. Σκεπετάρης από την ΕΓ του ΠΑΜΕ.