ΠΕΜΕΝ
Θέσεις εργασίας για τους πρωτοετείς των ΑΕΝ
Σάββατο 12 Μάρτη 2005

Από παλιότερη κινητοποίηση των σπουδαστών ΑΕΝ
Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) από προηγούμενα έτη για την άμεση εξασφάλιση θέσεων εργασίας για τους σπουδαστές των ΑΕΝ, ένα μήνα μετά το τέλος του εξαμήνου, οι πρωτοετείς σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), περιπλανώνται για εύρεση θέσης εργασίας για να πραγματοποιήσουν το πρώτο εκπαιδευτικό τους ταξίδι. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΝ, τονίζοντας ότι «μέρος της εφαρμογής των σχεδίων για τη διάλυση της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης - Μετεκπαίδευσης που προωθεί το ΥΕΝ με τις εντολές των εφοπλιστών για να την παραδώσει σε χέρια ιδιωτών, περιλαμβάνει και τη μη τήρηση του ΠΔ 251/1999 "Εκπαίδευση επί πλοίων των σπουδαστών των ΑΕΝ"».

Επισημαίνει επίσης ότι, παρά την κρατική επιδότηση που παίρνουν οι εφοπλιστές από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης για να ναυτολογήσουν δόκιμους σπουδαστές, το ΥΕΝ και οι διοικήσεις των ΑΕΝ δεν έχουν αναλάβει καμία ευθύνη μέχρι σήμερα για την άμεση εξασφάλιση θέσεων εργασίας για όλους τους πρωτοετείς σπουδαστές των ΑΕΝ.

Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί σημαντικά προβλήματα για τους σπουδαστές τόσο για τη συνέχεια των σπουδών τους, αλλά και για τις ίδιες τις οικογένειές τους.

Απαιτούμε, καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΕΜΕΝ, «οι ένοχοι αυτού του προβλήματος, ΥΕΝ - εφοπλιστές - διοικήσεις ΑΕΝ, να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους για την πλήρη και άμεση εξασφάλιση θέσεων εργασίας όλων των πρωτοετών σπουδαστών των ΑΕΝ και χωρίς επιπτώσεις στη συνέχιση των σπουδών τους».